Subota, 28 Januara, 2023
No menu items!

Kod respiratornih infekcija topli napici imaju prioritet

Omikron soj koronavirusa više je zarazan od delta soja, a u akutnoj fazi bolesti ciljani organi su gornji dišni putevi. Klinička slika je u najvećem broju slučajeva blaža, a najčešći znaci zaraze su curenje iz nosa, glavobolja, umor, kihanje i grlobolja. U ovom slučaju nutritivna nadopuna treba da ima koncept mehanički smekšane kašaste polutečne dijete.

Pileća supa

Kao i kod svih respiratornih infekcija, topli napici imaju prioritet i tokom infekcije koronavirusom. Virusima i bakterijama pogoduje suha sluznica nosa i grla, pa ju je potrebno stalno vlažiti pijuckajući topao čaj s limunom ili đumbirom, uz dodatak meda. Zamjena za čajeve može biti i topla voda s medom i limunom.

Limun dodat u toplu tečnost smanjuje otečenost sluznice i ima antivirusno dejstvo. Sok od narandže s dodatkom limuna je također neophodan za ublažavanje simptoma, jer unosom samo jedne narandže osigurali smo organizmu 50 mg vitamina C.

Pileća supa je idealan lijek protiv respiratornih virusa. Unoseći je, dolazi do povećanja temperature nosa i grla, čime se stvaraju uvjeti koje virusi ne podnose, a dolazi i do razrjeđivanja sluzi koja se nalazi u nosu, što nam omogućava da je lakše eliminiramo.

Zaustavljanje upale

Supa svojim sastavom inhibira leukocite poznate kao neutrofili, koji se u velikom broju oslobađaju pri virusnim infekcijama i svojom brojnošću dovode do začepljenja nosa, a njen proteinski sastav pomaže našim imunim ćelijama u borbi protiv virusa.

Ljute paprike, crni i bijeli luk te hren pomažu u oslobađanju pritiska i bolova u sinusima. Kapsaicin iz ljute paprike može deaktivirati receptore za bol kao i nervne receptore, što pridonosi zaustavljanju upalnog procesa.

Potrebno se odmarati

Kelj, bademi, pšenične klice i sjemenke suncokreta bogate su vitaminom E, koji se pokazao kao najdjelotvorniji u smirivanju upalnih procesa. Različito povrće neka bude prioritetni izbor, i to pripremljen kao pire i kaša, uz dodatak kuhanog mesa. Od voća iscijediti sokove, pa ćete potrebne sastojke lakše nadomjestiti. Osobe koje imaju respiratorne infekcije trebaju se odmarati i svoje aktivnosti svesti na minimum.
Piše: Inga Marković, nutricionistkinja

Najnovije vijesti

Čelnici Distrikta održali sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik...

Skupština donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih funkcija

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je Skupština na 37. redovnom zasjedanju donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih...

Brčko: Otvorena izložba “Prvaci/prvakinje”

https://www.youtube.com/watch?v=Fg-LzUMpiEw

Skupština Distrikta započela 37. redovno zasjedanje

https://www.youtube.com/watch?v=G26G-fn8d-U&t=24s

U službenoj posjeti Policiji Distrikta boravila ambasadorica Francuske u BiH

 U službenoj posjeti Policiji Brčko distrikta BiH danas je boravila ambasadorica  Republike Francuske u Bosni i Hercegovini njena ekselencija Kristina Tudik (Christine Toudic) u...
- Reklama -

Više vijesti