Utorak, 23 Jula, 2024
No menu items!

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji za medije, Vehabović je istakao završetak idejnog projekta i pozvao građane na javnu raspravu planiranu za 26.02.2024. godine.

“Idejni projekat je završen, dobili smo dvije studije. Koristim priliku da pozovem sve građane Brčko distrikta BiH na javnu raspravu koja će se održati 26. februara 2024. godine u 13.00 sati u Domu kulture, gdje će imati priliku da iznesu svoja mišljenja, zapažanja i sugestije”, poručio je Vehabović.

Nakon dobijanja ekološke dozvole, slijedi izrada glavnog projekta. Vehabović je naglasio razlike između budućeg centra i trenutne deponije te istakao primjenu evropskih standarda.

“Planirano je da ova deponija bude pod krovom, bit će napravljen pristupni put, vodu smo doveli, dovodimo i struju i zbog toga neće ostavljati utisak da se radi o deponiji”, kazao je Vehabović.

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, Željko Antić, naveo je da će centar omogućiti selekciju otpada, a 10-15% će se izvoziti, dok će se ostatak reciklirati i koristiti kao gorivo. Procedura zatvaranja deponije počinje u martu, a otpad će se odvoziti na regionalnu deponiju u Zvorniku.

“To je državno zemljište i već je tamo urađen dio infrastrukture, dovedena struja i voda, mislim da se trenutno radi i na pristupnom putu. Naglašavam da centar apsolutno ne zagađuje okolinu i ne predstavlja problem za ljude koji tu žive. To je savremen objekat, a slični se nalaze po cijeloj Evropi”, rekao je Antić za Aktu.

Projekt Centra za upravljanje otpadom predviđa izgradnju savremenog objekta koji će biti prvi takav u Bosni i Hercegovini. Centar će biti smješten u Donjem Rahiću na lokalitetu Kladje, gdje je već pripremljen dio infrastrukture. Antić dodaje da će centar biti ekološki prihvatljiv, te da će imati pozitivan utjecaj na životnu sredinu i lokalnu zajednicu.

Planirano je da se javna nabavka za izvođača radova raspiše tokom tekuće godine, a Antić očekuje brzo izdavanje građevinske dozvole, “S obzirom na to da nemamo nikakvih eksproprijacija jer je zemljište u vlasništvu Vlade Distrikta, tu će se vrlo brzo dobiti građevinska dozvola. Očekujem da ćemo u toku godine raspisati javnu nabavku za izbor izvođača za izgradnju centra”.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti