Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Kako se riješiti bolova u kičmi

Kičma najviše strada zbog nepravilnog držanja tijela, loše stolice na kojoj sjedimo, niskih i mekanih fotelja u kojima provodimo puno vremena pred televizorom i nekvalitetnih madraca.

Zato je važno da vježbate i izbjegavate sve što ne prija kičmi, pa ćete spriječiti ozbiljne zdravstvene tegobe. Ako vježbate, radite to svakog dana ili barem šetajte pola sata pravih leđa i ramena.

Položaj u snu

Kičma je jedan od najvažnijih dijelova našeg tijela i zato još od rane mladosti na nju moramo paziti. Bez obzira na to gdje se nalazite i šta radite, održavajte pravilan položaj kičme. Poravnajte leđa, vrat i glavu koliko god je to moguće.

Spavajte na jastuku koji nije mnogo debeo. Ako zbog debelog jastuka krivite vrat tokom noći, možete imati probleme s kičmom. Ako spavate na leđima, stavite jastuk ispod koljena ili stopala, a ako spavate na strani, stavite jastuk između nogu. Nemojte spavati na stomaku. Uz to, veoma je važno imati i dobar madrac.

Jedan od savjeta stručnjaka je i da nastojite držati noge i ruke ispravljenim, kako bi vaša cirkulacija bila što bolja.

Brinite se i o svojim kostima, pazite da svakog dana unosite dovoljno kalcija. Dobar izvor su mliječni proizvodi.

Vježbanje, istezanje i balansiranje tijela mogu biti veoma korisni. Joga je veoma dobra za kičmu, a dobre su i vježbe za izgradnju mišića. Što je više mišića, i kičma je sigurnija, jer je jaki mišići drže na mjestu. 

Idite na masažu leđa, ramena i vrata, jer će vam to pomoći da imate bolje držanje.

Veoma je važan i pravilan hod. Kada hodate, ispravite se tako da vam ruke budu u liniji s ušima. Ne dozvolite sebi da se pogrbite.

Savijanje ruku

Stručnjaci navode da je veoma važno i pravilno držanje vrata. Zato vježbajte – napravite slovo T rukama i savijte ih u laktovima. Otvorite dlanove i u tom položaju povlačite ruke nazad koliko možete.

Tako će vam savijena kičma „krenuti“ naprijed, a vrat nazad. Zatim spustite podlaktice ka naprijed do linije ramena pa ih opet podignite i zabacite koliko možete. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta.

Korisni savjeti

– Ne spavajte na mekom madracu. Da bi podupirao kičmeni stub, mora biti dovoljno tvrd. Bolje je da spavate na običnoj tvrdoj spužvi umjesto na mekim madracima.

– Spavanje u fetusnom položaju ne prija kičmi, pa izbjegavajte savijanje brade prema grudima.

– Trudite se da vam lakat nikad ne bude iznad nivoa ramena, jer to zamara mišiće vrata i ramena, izaziva glavobolje i trnce u rukama.

– Česte promjene položaja u snu, s jednog boka na drugi, pa malo na leđa, popravljaju cirkulaciju i opuštaju mišiće. Ovo pravilo ne važi za spavanje na stomaku.

– Dobra stolica osigurava pravilan položaj leđa i vrata koji sve vrijeme trebaju biti pravi.

– Ako morate dugo stajati, s vremena na vrijeme podižite noge na nekoliko sekundi za 10–15 centimetara ili napravite koji korak, naprijed-nazad. Nikada nemojte stajati potpuno ukočeni u jednom mjestu.

– Kada podižete teret, ne savijajte leđa, već koljena, a laktove držite što bliže tijelu. Ne koristite snagu ruku, već nogu.

 

 

Izvor: Avaz.ba/Zdravlje u kući

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti