Magazin 

Laganje ili je dječija mašta

Mnogi roditelji smatraju da djeca lažu kako bi dobila što žele, izbjegla kaznu ili nešto što ne žele raditi. Međutim, važno je razmotriti okolnosti u kojima se ovo ponašanje javilo. Ako je riječ o predškolcima, moguće je da uopšte nije riječ o laganju, nego mašti. Kasnije se laganje javlja iz straha od reakcije roditelja, ali i brige za roditelje, pojašnjavaju psiholozi.

Starijim školarcima je laganje jedan od načina rješavanja problema. Promotrite u kojim situacijama se javljaju laži, šta dijete želi postići time i što mu treba. Ponekad lažu jer žele nešto prikriti, da bi dobili što žele, jer žele nekoga zadiviti ili se prikazati u boljem svijetlu, kažu psiholozi.

Na pitanje kako roditelji trebaju reagirati kada uhvate dijete u laži, stručnjaci kažu kako se iskrenost kod djece i otvoren razgovor moraju poticati od malih nogu.

Tako roditelji već s predškolcima mogu razgovarati o razlici između mašte i stvarnosti, a sa starijima o tome zašto je iskrenost važna. Djeca uče po modelu – ako roditelju zvoni mobitel, a on slaže kako nije kod kuće, šalje poruku djetetu da je laganje prihvatljivo. Kad roditelji ulove dijete u laži, važno je da ga ne obilježe kao lažljivca, nego da se usmjere na trenutačno ponašanje. Stalno laganje je obično dio većeg problema pa je u tim situacijama dobro potražiti pomoć stručnjaka. Psiholozi ističu kako djeci treba objasniti da ste primijetili laž, ne postavljati previše pitanja niti pokušavati dobiti priznanje. Treba im, ipak, dati do znanja da se neke stvari ne smiju tajiti jer im mogu štetiti.

izvor: Oslobođenje

foto: Hayat.ba, Oslobođenje,

Još vijesti iz ove kategorije