Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
No menu items!

Gran pri Susreta za najbolju predstavu dodijeljen predstavi „Schindlerov lift“ Kamernog teatra 55 Sarajevo

Gran pri 38. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčko distriktu BiH za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta većinom glasova stručnog žirija dodijeljeni su predstavi „Schindlerov lift“ Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi Kamernog teatra 55 Sarajevo. Potvrdio je to direktor Susreta Jakov Amidžić na današnjoj konferenciji, pojašnjavajući da je stručni žiri na početku festivala radio u sastavu Branislav Lečić ( glumac i profesor iz Beograda), Robert Raponja ( redatelj I profesor iz Osijeka) i Almir Imširević ( dramski pisac iz Sarajeva), ali da je nakon četvrte festivalske večeri Imširević istupio iz žirija, te je, prema ugovornoj obavezi stručni žiri mogao raditi većinom glasova i donio sljedeću Odluku:
I. Nagrade pozorištima iz BiH

Nagrada za najbolju mladu glumicu, većinom glasova, dodjeljuje se svim djevojčicama: Lana Zeničanin, Tijana Zeherović iz predstave Schindlerov lift za ulogu djevojčica u predstavi ” Schinndlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najboljeg mladog glumca, većinom glasova, dodjeljuje se svim dječacima: Dino Hamidović, Sin Kurt i Isa Seksan za ulogu Dječaka u predstavi “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.
Nagrada za muziku, većinom glasova, dodjeljuje se Ireni Popović za predstavu “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za kostim, većinom glasova, dodjeljuje se Ivani Ristić za predstavu “Derviš i smrt” u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka.

Nagrada za scenografiju, većinom glasova, dodjeljuje se Adisi Vatreš Selimović za predstavu “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju žensku ulogu, većinom glasova, dodjeljuje se Maji Izetbegović za ulogu u predstavi “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju mušku ulogu, većinom glasova, dodjeljuje se Željku Erkić za ulogu Hasana u predstavi “Derviš i smrt” u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka.

Nagrada za najbolju režiju, većinom glasova dodjeljuje se Kokanu Mladenoviću za predstavu “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca, Statua Zlatno pero, nije dodjeljena nagrada.

Nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“, većinom glasova, dodjeljuje se predstavi “To nikada nigdje nije bilo” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo .

II. Gran pri nagrade (Nagrade za sve učesnike)

Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu, većinom glasova, dodjeljuje se Anji Šovagović Despot za ulogu Jakovica-Jako u predstavi “Usidrene” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Gradsko kazalište Gavela i HNK Zadar.

Gran pri Susreta za najbolju mušku ulogu, većinom glasova, dodjeljuje se Slavenu Vidak za ulogu Tvrtko u predstavi „To nikada nigdje nije bilo“ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Gran pri susreta za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta” dodjeljuje se predstavi “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

S obzirom da na brčanskim susretanjima tradicionalno i žiri publike ocjenjuje aktere predstave ovo je je njihova odluka:

Nagrada za najbolju žensku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Snežana Vidović za ulogu Bademe Pegaz u predstavi “Sedam strahova”, autora Selvedina Avdića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica .

Nagrada za najbolju mušku ulogu, jednoglasno, dodjeljuje se Admiru Glamočaku za ulogu u predstavi “Schinlerov lift “, autora Darka Cvijetića u produkciji Kamernog teatra 55.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pozorišta/kazališta iz BiH, jednoglasno, dodjeljuje se predstavi “Derviš i smrt” autora Meše Selimovića i reditelja Dejana Projkovskog u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka.

U okviru natjecateljskog dijela programa učestvovalo je sedam predstava, dok predstava „Zelena čoja Montenegra“ nije mogla biti odigrana zbog bolesti glumaca.

Nakon objave odluka oba žirija, Amidžić se oglasio i povodom aktualne situacije u vezi onih članova ansambala i teatarskih kuća, koji su bili izričiti u stavu da ne žele učestvovati u procesu žiriranja zbog Branislava Lečića.

„Kako trenutno imamo dio učesnika koji žele prihvatiti festivalske nagrade, a dio onih koji ne žele, iz odluka žirija će biti podaci frestivala samo za one koji prihvataju te nagrade. Svima sa spiska ćemo poslati upit i kad nam odgovore izaći ćemo s tim podacima u javnost“, rekao je Amidžić, te dodao da će o tome više informacija imati ubrzo jer se sredstva iz proračuna Distrikta, namijenjena za ovaj vrijedan nagradni fond, moraju utrošiti do kraja godine.
Ovom prigodom Amdižić se zahvalio učesnicima i kazališnim kućama koji su bili dio teatarske priče u Brčkom.

Večeras je u revijalnom dijelu programa koncert Radeta Šerbedžije, koji se izvodi u 19:30 sati na pozornici Doma kulture.

Foto: Dejan Đurković

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti