Subota, 20 Aprila, 2024
No menu items!

Reakcija SDA na saopštenje SDS-a: Pokušaj “čupanja iz političkog blata”

Na internet portalima u Brčkom  osvanulo je saopštenje političke stranke, koja je teškom mukom prešla izborni cenzus, povodom događanja u brčanskom naselju Ilićka.
Prije nego li odgovorimo na saopštenje Srpske demokratske stranke, pozivamo Policiju Brčko distrikta i druge nadležne institucije da ispitaju sve navode vezane za događaj koji se desio u ovom naselju.
Ukoliko je postojala namjera provokacije osuđujemo i tražimo da nadležne institucije u potpunosti rasvijetle navedeni događaj.
U navedenom saopštenju, krajnje maliciozno i sa očajničkim pokušajem „čupanja iz političkog blata“, stranka koja, prema izbornom rezultatu, ima tek minornu podršku glasača pokušava unijeti dodatni nemir na već ionako užarenu političku scenu u Bosni i Hercegovini.
Nažalost, moramo vas zamoliti da još jednom pročitate „Islamsku deklaraciju“ i sva druga djela Alije Izetbegovića i da, nakon studioznijeg pristupa, prestanete vulgarizirati lik i djelo prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, predsjednika koji se zalagao za građansku državu svih naroda, a ne kako vi navodite „islamsku državu sličnu onoj koja je nastala između Sirije i Iraka“.
Treba znati historijsku činjenicu da je Alija Izetbegović, u najtežim trenucima i kada mu je to nuđeno od strane međunarodne zajednice, odbio muslimansku državu i založio se za multietničku državu u kojoj su ravnopravni svi njeni građani.
Vaši navodi o nestanku Bosne i Hercegovine pokazuju vašu istinsku političku slabost, jer moramo vas podsjetiti da „nestajanje Bosne i Hercegovine“ niste uspjeli realizirati ni onog trenutka kada je na vašoj strani bilo puno više ljudi, a vaše rečenice užasno podsjećaju na rečenice vašeg prvog predsjednika i osuđenog ratnog zločinca, koji je osuđen na doživotni zatvor, što mora biti poruka svim relevantnim institucijama Distrikta i države Bosne i Hercegovine. Shodno tome, neophodno vam je skrenuti pažnju da „studiozno“ pročitate presudu Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije a koja se odnosi na osnivača i prvog predsjednika vaše stranke što bi vam bilo od pomoći u suočavanju sa istinom.
Nije zgoreg vas i podsjetiti da su neki vaši stariji članovi redovno obilježavali Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a da je danas nešto drugačije i da se evidentnim pokušajem historijskog revizionizma počeli obilježavati i datume koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine definisao „neustavnim praznicima“. Stoga vas još jednom moramo zamoliti da formulišete termin „fantomskog praznika“.
Moramo vam skrenuti i pažnju na to da zastava Republike Bosne i Hercegovine nije nikakva „ratna zastava“, već zastava međunarodno priznate države koja se vijorila ispred zgrade UN-a, tako da i ova problematika treba jedan studiozniji pristup.
Zaista je, u najmanju ruku, zlobno da događaj u kojem je učestvovalo, kako nezvanično saznajemo nekoliko automobila, pripisujete jednom cijelom narodu i da na ovaj način pokušavate napraviti jeftinu političku reklamu. Ovo i dalje se tretira kao izolovan slučaj i krajnje je neprofesionalno generalizovati.
Vođenje zdravih politika će rezultirati boljim izbornim rezultatima, a populistički natpisi i neutemeljena saopštenja nisu put ka tome.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti