Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
No menu items!

Brčko: Reakcija UG “Demos” povodom jučerašnjih izjava šefa Odjeljenja za zdravstvo

Povodom preskonferencije koju je sazvao Šef Odjeljenja za javno zdravstvo i ostale usluge gospodin Sead Šadić pod naslovom “Ostavka ili istina”, želimo da dopunimo gospodina Šadića u iskazima i demantujemo pojedine dijelove istog.

Istina:

Stručni tim UG “Demos” u projektu “Skenirajmo korupciju” čine gospodin Željko Kapikul, diplomirani pravnik, i gospođa Dragana Stanimirović, radiolog. Nakon obavljene kvalitativne analize podataka sa kojima raspolažemo, isti su napisali izvještaje koji su prezentovani javnosti na preskonferenciji održanoj 27.09.2021. u Omladinskom centru Brčko.

U izvještaju koji potpisuje pravnik detaljno je obrazložen posljednji postupak javne nabavke sa konstatacijom da je CT aparat konačno nabavljen. Sumnju u broj slajsova u akviziciji, po tenderu je traženo 128, otklonio je u svom izvještaju stručni saradnik inžinjer elektrotehnike gospodin Alen Jusufović kojeg je uposlio JZU “Zdravstveni centar Brčko”. Tekst izvještaja još nismo zvanično dobili, ali u isti je imala uvid naš stručni saradnik gospođa Stanimirović koja nam je na sastanku rekla da aparat ispunjava tehničke specifikacije.

Izvještaj radiologa sadrži sve detalje u vezi mogućnosti CT aparata, ali i činjenicu da isti neće biti 100% iskorišten dok se ne završi proces obuka koji je u toku. Citiram “…Takođe, dobavljač je bio u obavezi da obezbjedi i adekvatnu obuku zaposlenih na Odjeljenju za dijagnostiku, Služba radiologije Bolnice Brčko, koji će raditi na CTuređaju. To je u prvom aktu realizovano u kratkoj, četverodnevnoj obuci zaposlenih koju je vodila stručna i za to obučena osoba (aplikator) za isporučeni model CT uređaja. U toj obuci zaposlenima su date osnovne upute o radu naCT uređaju. Obzirom da je obuka bila kratka i nepotpuna i da se radi o uređaju sa velikim softerskim mogućnostima,alatima za čije je savladavanje potreban duži vremenski period, sa dobavljačem je dogovoreno da se obuka u skorije vrijeme nastavii da se realizuje kroz duži vremenski period kako bi se zaposleni adekvatno i sveobuhvatno informisali i obučili za rad na CT uređaju.“

U izjavi za Radio Brčko slično je rekao i gospodin Azur Bijedić, šef Dijagnostičke službe Bolnice. Brčko: Na novom CT aparatu do danas izvršeno 270 dijagnostičkih snimanja – Radio Brčko distrikta BiH (radiobrcko.ba) Dakle, na osnovu naših saznanja, CT nije 100% u funkciji, ali će na radost svih nas biti nakon okončanih obuka.

Vijest o sipanju benzina u CT aparat i eksploziji je objavljena na satiričnom portalu Bijeljina Njuz koji izmišlja priče da bi nasmijao čitaoce Brčko: U novi CT aparat greškom sipali benzin, od eksplozije popucali prozori na bolnici! . Lično nisam pročitao taj članak do ove preskonferencije i kvalitetno sam se nasmijao nakon čitanja. Da ga je neko od projektnog tima pročitao, bio bi objavljen na našoj zvaničnoj fejsbuk stranici https://www.facebook.com/demos.brcko . Svakako je posjetite i ošin'te  lajk!

Zaključak je da svaki građanin treba biti zadovoljan nabavkom CT aparata, ali da je potrebno ubrzati obuke kako bi mogli aparat potpuno iskoristiti. Ovo je najveći pomak u nabavci dijagnostike unazad 20 godina.

Ostavka:

UG “Demos” je zadovoljan saradnjom sa Odjeljenjem za javno zdravstvo i ostale usluge i Odjeljenjem za stručne i administrativne poslove jer smo do sada dobili svu traženu dokumentaciju, što dokazuje spremnost Vlade Brčko distrikta BiH da sarađuje sa nevladinim organizacijama kada su u pitanju projekti iz oblasti borbe protiv korupcije. Imali smo konstruktivan sastanak i sa gospodinom Šadićem na kojem je isti rekao da, ukoliko imamo saznanja da neko krši zakone, ista podijelimo sa Tužilaštvom i Policijom.

Dokaze nismo imali, ali se njima nismo ni bavili, jer su prethodni tenderi prošlo vrijeme. Istina, sumnje da nabavljeni aparat nema u akviziciji 128 slajsova smo usmenim putem podijelili i sa zamjenikom Tužioca Brčko distrikta BiH.

Sumnje su podstaknute uvidom u tendersku dokumentaciju i telefonskim razgovorom sa direktorom  bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu koji je usmeno rekao da njihov aparat ima 64 slajsa u akviziciji i 128 slajsova u rekonstrukciji. U pitanju je identičan CT aparat Revolušn Evo koji je Brčko platilo oko 200.000 KM više, s tim da ne znamo da li je isporučen isti ili napredniji softver sa dodacima, što može u konačnici povećati cijenu aparata. https://ba.ekapija.com/news/3316273/nova-bolnica-u-istocnom-sarajevu-dobila-ct-aparat-vrijedan-vise-od-milion U posljednjem tenderu, prema tumačenju našeg pravnika, sve je bilo u skladu sa pozitivnim Zakonima.

Odgovornost za ranije neuspjehe ne može snositi Sead Šadić, ali isti može biti u potpunosti angažovan da se kvalitetna obuka radiologa i tehničara obavi u najkraćem mogućem roku, da javna nabavka magnetne rezonance bude ovaj put uspješna, kao i da se promijene zakonski propisi kako bi ljekare specijaliste koji su se školovali na račun budžeta Brčko distrikta BiH zadržali najmanje 10 godina u našoj JZU.

 

Predsjednik UG “Demos” Brčko distrikt BiH,
Božidar Jović

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti