Nedjelja, 28 Aprila, 2024
No menu items!

POKRETANJE POSTUPKA DONOŠENJA PROSTORNOG PLANA BRČKO DISTRIKTA BiH KAO I USVAJANJE SEDAM REGULACIONIH PLANOVA UKAZUJE DA JE VLADA BRČKO DISTRIKTA BIH POSVEĆENA STVARANJU SNAŽNOG TEMELJA ZA RAZVOJ NAŠE SREDINE I DALJOJ URBANIZACIJI GRADSKOG JEZGRA

POKRETANJE POSTUPKA DONOŠENJA PROSTORNOG PLANA BRČKO DISTRIKTA BiH KAO I USVAJANJE SEDAM REGULACIONIH PLANOVA UKAZUJE DA JE VLADA BRČKO DISTRIKTA BIH POSVEĆENA STVARANJU SNAŽNOG TEMELJA ZA RAZVOJ NAŠE SREDINE I DALJOJ URBANIZACIJI GRADSKOG JEZGRA

 

 

Posljednjih dana nekako ispod radara tiho i bez uobičajene kuknjave i neargumentovane kritike opozicije  Vlada Brčko Distrikta BiH je na prijedlog ODIJELJENJA ZA PROSTORNO PLANIRANJE I IMOVINSKE ODNOSE,  na čijem čelu je kadar NiP-a Suvad Mašić,  usvojila je sedam regulacionih planova i proslijedila ih u Skupštinsku proceduru.

Ovom prilikom napominjem i koji su Regulacioni planovi usvojeni u Vladi i to:

Regulacioni plan „Ficibajer“ koji je u proceduri od 2013.godine, te Regulacioni plan „Kolobara II“ i „Klanac “,  Urbanistički projekat „Ciglane“, koji su u proceduri još od 2017. godine, kao i IZMJENE dijela izmjene regulacionog plana „Mujkići II“ kao i IZMJENE i dopuna regulacionog  dijela stambenog naselja „“.

Pored toga, treba istaći, a što je još značajnije da je pokrenuto i donošenje PROSTORNOG PLANA BRČKO DISTRIKTA BiH.

Optimizam da ćemo u toku ove godine nakon zastoja i čekanja dugih sedam godina konačno dobiti PROSTORNI PLAN i to po EVROPSKIM STANDARDIMA uz maksimalno učešće u raspravi, i u procesu njegovog donošenja građana i poslovne zajednice, posebno to ističem, ulijeva naročito okolnost da ćemo shodno ugovoru SKLOPLJENOG SA NARUČIOCEM POSLA IMATI PREDNACRT STRATEGIJE POSLOVNOG RAZVOJA BRČKO DISTRIKTA BiH urađen do kraja marta ove godine, kada će se vjerujem otvoriti ozbiljna procedura transparentnog i uz maksimalno učešće struke donošenja ovog po mom sudu jednog od NAJZNAČAJNIJIH DOKUMENATA za budući razvoj Brčko Distrikta BiH.

Sve ovo bilo bi možda uobičajena vijest koja dolazi od Vlade Brčko Distrikta BiH da nije prisutna i konstatacija da je PROSTORNI PLAN istekao jos 2017.godine,  te da se samo formalno produžuje, a da pri tome cjelokupnog stanja na prostoru Brčko Distrikta BiH je haotično i bez ozbiljnog planiranja kako urbanog dijela, tako i poslovnih zona i prostora za privredni razvoj.

Sve ovo u našoj sredini u ovoj oblasti je daleko i od urbane mobilnosti i energetske tranzicije koju zahtjeva moderno planiranje po EVROPSKIM STANDARDIMA.

Zaista djeluje deprimirajuće i iritantno za građane Brčko Distrikta BiH da je ova oblast prepuštena volji pojedinaca, a što je vidljivo na svakom koraku gdje su evidentne i golim okom običnog građanina vidljive slike ozbiljnog zastoja u razvoju naše sredine.

To je posebno iritantno za građane Brčko Distrikta BiH pogotovo u dijelu grada i prigradskim naseljima gdje pretežno žive BOŠNJACI, obziom da stanje u oblasti izgradnje infrastrukture katastrofalno i ne odgovara potrebama građana u 21-om vijeku.

Ovu konstataciju iznosim  obzirom da sam ovih dana kao gost na tribinama političke stranke Narod i Pravda Brčko Distrikta BiH, koju uostalom i podržavam imao priliku razgovarati sa građanima i rukovodstvima većine tih mjesnih zajednica.

Tom prilikom na moje direktno pitanje da li mogu nabrojati infrastrukturne projekte u oblasti izgradnje ili proširenja vodovodne kanalizacione mreže, asfaltiranje puteva ili izgradnje trotoara, te drugih projekata važnih za građane tog područja- žalosni su odgovori koje dobijam da se sve to može nabrojati na prste jedne ruke i to počev od MZ „Dizdaruša“, „4 Juli“, „ Rijeke“, „Klanac“, „Meraje“, „Mujkići“, „Ivici“, „Gluhakovac“, „Broduša“, „Stari Rasadnik“ pa sve do MZ „BROD“.

Ipak ovom prilikom ću istaći jednu u historijskom smislu značajnu urbanu sredinu- KOLOBARA, gdje je stanje više nego haotično i slobodno mogu reći i užasno u pogledu infrastrukture.

Taj dio gradskog jezgra izgleda zaista oronulo, bez potrebne infrastrukture, parking mjesta, trotoara i sa izgrađenim zgradama koje odudaraju od ambijenta u kojem se nalaze, a da pri tome mnogi stanari koji žive u tim zgradama već se žale da ne mogu legalizovati kupljene stanove, jer njihova gradnja nije u skladu sa važećim regulacionim planom.

Veoma često  građani iz ovih sredina ističu da su u izgradnji infrastrukture zapostavljeni, a da pri tom ukazuju na ljepotu građenja ulaza u grad iz pravca Bijeljineširoke bulevare, kružne tokove, lijepo uređene zgrade, tržne centre, obnovljenu kanalizacionu vodovodnu mrežu u SRPSKOJ VAROŠI i GRČICI, široke trotoare isl.

Moj stav koji sam tom prilikom  prenosio građanima je da je to rezultat mudrog i  racionalnog ponašanja dijela rukovodstva Vlade srpske nacionalnosti koji su pristupili planskom rješavanju ovih pitanja u dijelu grada gdje su posebno bili zainteresovani, a da pri tome i pored toga što su imali na raspolaganju sredstva iz KAPITALNOG BUDŽETA u istom omjeru VLADAJUĆA ODLAZEĆA ELITA BOŠNJAČKOG dijela vlasti radila je to neplanski, te asfaltirala ulice, gradila vodovodnu i kanalizacionu mrežu, izgrađivala trotoare parcijalno  i to tamo negdje do kuća i  stanova, kako tih čelnika i njihovih porodica, dajdžića i  amidžića i poslušnih članova svoje stranke.

Mada  ovih dana od strane te odlazećeelite“ nastojalo se zamijeniti teze i prebaciti odgovornost na druge o navodnom sporom donošenju nekih regulacionih planova što je naravno neutemeljeno uz njihov već uobičajeni dekor i narativ kojim se koriste u etiketiranju Gradonačelnika I Bošnjaka koji su sada u  vlasti po principu  da su izdajnici, poslušnici i tako u nedogled. Ipak da i na kraju podsjetim da su njihovi rezultati naročito prethodne dvije godine u ovoj oblasti stidljivo vidljivi samo u izgradnji DVA KRUŽNA TOKA , JEDNOG PARKINGA I DVIJE FASADE  NA STARIM AMBIJENTALNIM ZGRADAMA uz simbolično izvršenje kapitalnog Budzeta i iznosu od oko 5% godišnje.

Naravno, ova aktuelna vlast je pred velikim izazovom da Kapitalni Budžet od preko 120 miliona KM, koji ovi prethodni čelnici nisu realizovali uz usvajanje ovih regulacionih planova, te najavom donošenja još najmanje  5 regulacionih planova u toku ove godine i svakako PROSTORNOG PLANA da naš prostor BD konačno pretvore u veliko gradilište i rješavanje infrastrukturnih mnogobrojnih projekata za potrebe građana koji to više od decenije očekuju, te IZGRADNJOM URBANOG I LIJEPOG GRADSKOG JEZGRA našeg grada.

 

 

MIRSAD ĐAPO

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti