Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
No menu items!

Gradonačelnik Brčko distrikta održao sastanak s ambasadorom Norveške u BiH i supervizorom za Brčko distrikt BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, prim. dr. Zijad Nišić, zajedno s zamjenikom gradonačelnika dr. Antom Domićem i predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH, Sinišom Milićem, održao je značajan sastanak s supervizorom za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, Jonathanom Mennutijem, ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH, NJ.E. Olavom Reinertsenom, te članicom Odbora Poslovnog udruženja Norveška BiH (NBBA) Gry Reinertsen i njihovim suradnicima.

Gradonačelnik Nišić istakao je dugogodišnje prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške, naglašavajući kako se Norveška pokazala kao veliki prijatelj i u teškim trenucima.

“U vrijeme velikih poplava isporučena je velika pomoć u obliku ogreva, čamaca i peći, a organizovano je i nekoliko projekata koji su se ticali pomirenja u Brčko distriktu BiH”, kazao je gradonačelnik Nišić.

Supervizor Jonathan Mennuti izrazio je zadovoljstvo potencijalima Brčko distrikta BiH i potaknuo daljnje reforme, naglasivši važnost pouzdane suradnje.

“Potencijal koji ima Brčko distrikt BiH zaista privlači kvalitetne međunarodne partnere. Ovo pokazuje da Vlada Brčko distrikta BiH treba da nastavi ovim tempom, kao i da nastavi provoditi daljnje aktivnosti u oblasti reformi. Mislim da nema potrebe posebno naglašavati da i Distrikt treba da ispuni svoje obaveze koje ima prema investitorima i prema međunarodnim partnerima i da na taj način pokaže i prikaže sebe kao jednog pouzdanog partnera. Ovo je još važnije, s obzirom na to da ulazimo uskoro u predizborni period i svi napori koji se sada budu poduzimali dat će rezultate, kako kratkoročno, tako i dugoročno.”, rekao je supervizor za Brčko distrikt BiH Jonathan Mennuti.

Ambasador Reinertsen naglasio je odlične prijateljske odnose između Norveške i BiH te podržao reforme u energetici. Takođe je pohvalio distrikt kao primjer multietničke zajednice te izrazio podršku reformama u energetici.

“Postignuti koraci u reformama i ono što se radi u Distriktu može biti primjer za ostatak Bosne i Hercegovine. Mi ovdje vidimo zajednicu multietničkog karaktera, zajednicu koju želimo da vidimo u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazao je ambasador Reinertsen.

Sastanak je bio prilika za razgovor o trgovinskoj, privrednoj i ekonomskoj saradnji. Gradonačelnik Nišić istakao je potencijalnu saradnju u energetskoj tranziciji i drvnoj industriji. Supervizor Mennuti je podržao reforme i istakao potrebu za ispunjenjem obaveza prema investitorima.

Ambasador Reinertsen najavio je sljedeću posjetu u društvu norveških biznismena i investitora, te izrazio podršku usvajanju nove legislative u području energetike. Posjeta je završena polaganjem vijenca na Spomenik civilnim žrtvama rata u Brčko distriktu, a potom je posjećena JP “Luka Brčko”, gdje je direktor Perica Josić istakao završnu fazu projekta nove lučke dizalice, financiranog sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti