Nedjelja, 28 Aprila, 2024
No menu items!

U Bosni i Hercegovini 1.180 pozitivnih na koronavirus, preminule 64 osobe

Dan ranije je u Bosni i Hercegovini zabilježeno 1.633 novozaraženih koronavirusom od 4.711 testiranih. Preminulo je 47 osoba, a oporavilo se 1.226. U odnosu na danas, jučer je bilo više zaraženih, ali i testiranih.

Federacija BiH

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.537 uzoraka, od kojih je 713 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 255.208 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 48.822 osobe.

Zaključno s današnjim danom u Federaciji BiH izliječeno je 29.066 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 673 pacijenta. Trenutno je aktivan 18.461 slučaj pozitivan na koronavirus.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 36 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.295.

Brčko distrikt

U Brčko distriktu su registrovana 83 nova slučaja zaraze od 240 testiranih. Preminula je jedna osoba.

U toku dana u bolnicu je primljeno deset osoba, četiri pacijenta s teškom kliničkom slikom i šest pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom. Dvanaest osoba je otpušteno na kućno liječenje. Na neinvazivnoj ventilaciji se nalaze četiri pacijenta, 1945., 1956., 1964. i 1957. godište.

U toku jučerašnjeg dana preminula je jedna osoba muškog spola 1962. godište.

Republika Srpska

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 997 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 384 osobe u Republici Srpskoj.

Radi se o 218 muških i 166 ženskih osoba, od kojih je 38 mlađe, 237 srednje i 109 osoba starije životne dobi. Najviše novozaraženih je iz Banje Luke, Trebinja i Bijeljine.

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 27 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Radi se o 11 ženskih i 16 muških osoba, srednje i starije životne dobi, od kojih je pet iz Banje Luke, četiri iz Trebinja, po dvije iz Prijedora i Zvornika, i po jedna osoba iz Bosanske Dubice, Gacka, Doboja, Bijeljine, Ribnika, Bosanske Gradiške, Kotor Varoši, Prnjavora, Laktaša, Čajniča, Bosanskog Broda, Petrova, Višegrada i Bileće.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 26.567 slučajeva koronavirusa, a preminule su ukupno 802 osobe kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U Republici Srpskoj su se od ovog virusa do sada oporavile ukupno 11.474 osobe, a testirane su ukupno 123.943 osobe.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 1.202, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 439, a u općim bolnicama 763. U Republici Srpskoj su pod zdravstvenim nadzorom trenutno 13.844 osobe, a nadzor je završen kod 85.558 osoba.

SourceKlix.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti