Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

U Bosni i Hercegovini 1.180 pozitivnih na koronavirus, preminule 64 osobe

Dan ranije je u Bosni i Hercegovini zabilježeno 1.633 novozaraženih koronavirusom od 4.711 testiranih. Preminulo je 47 osoba, a oporavilo se 1.226. U odnosu na danas, jučer je bilo više zaraženih, ali i testiranih.

Federacija BiH

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.537 uzoraka, od kojih je 713 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 255.208 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 48.822 osobe.

Zaključno s današnjim danom u Federaciji BiH izliječeno je 29.066 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 673 pacijenta. Trenutno je aktivan 18.461 slučaj pozitivan na koronavirus.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 36 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.295.

Brčko distrikt

U Brčko distriktu su registrovana 83 nova slučaja zaraze od 240 testiranih. Preminula je jedna osoba.

U toku dana u bolnicu je primljeno deset osoba, četiri pacijenta s teškom kliničkom slikom i šest pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom. Dvanaest osoba je otpušteno na kućno liječenje. Na neinvazivnoj ventilaciji se nalaze četiri pacijenta, 1945., 1956., 1964. i 1957. godište.

U toku jučerašnjeg dana preminula je jedna osoba muškog spola 1962. godište.

Republika Srpska

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 997 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 384 osobe u Republici Srpskoj.

Radi se o 218 muških i 166 ženskih osoba, od kojih je 38 mlađe, 237 srednje i 109 osoba starije životne dobi. Najviše novozaraženih je iz Banje Luke, Trebinja i Bijeljine.

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 27 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Radi se o 11 ženskih i 16 muških osoba, srednje i starije životne dobi, od kojih je pet iz Banje Luke, četiri iz Trebinja, po dvije iz Prijedora i Zvornika, i po jedna osoba iz Bosanske Dubice, Gacka, Doboja, Bijeljine, Ribnika, Bosanske Gradiške, Kotor Varoši, Prnjavora, Laktaša, Čajniča, Bosanskog Broda, Petrova, Višegrada i Bileće.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 26.567 slučajeva koronavirusa, a preminule su ukupno 802 osobe kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U Republici Srpskoj su se od ovog virusa do sada oporavile ukupno 11.474 osobe, a testirane su ukupno 123.943 osobe.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 1.202, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 439, a u općim bolnicama 763. U Republici Srpskoj su pod zdravstvenim nadzorom trenutno 13.844 osobe, a nadzor je završen kod 85.558 osoba.

SourceKlix.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti