Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
No menu items!

Narodna skupština RS usvojila set zakona

Usvajanjem više nacrta zakona, u Banjaluci je, nakon trodnevnog rada, okončan prvi nastavak druge redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Usvojeni su nacrti zakona o izmjeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti i Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, kojima se planira nastavak reforme registracije privrednih subjekata i stvaranje pravnog osnova za sprovođenje tog postupka elektronskim putem.

Usvajanjem ovih akata u formi prijedloga očekuje se jednostavniji, brži i jeftiniji postupak registracije poslovnih subjekata, pravnih i fizičkih lica.

Narodna skupština usvojila je Nacrt zakona o radio-amaterizmu kojim se sistemski uređuje opšti interes, kao i obaveze i ovlašćenja Saveza radio-amatera Republike Srpske i radio-amaterskih klubova, postupanje radio-amatera i radio-amaterskih klubova u vanrednim situacijama i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Usvojen je i Nacrt zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, kojim se uređuju uslovi i način korištenja voda i obala za plovidbu, bezbjednost plovidbe i plovila, te brodske isprave.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se uvodi i definiše izrada osnova zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta jedinice lokalne samouprave, podataka o zemljišno-informacionom sistemu i obaveze korisnika da redovno kontroliše plodnost poljoprivrednog zemljišta.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede Republike Srpske, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu kojim se detaljnije i preciznije uređuju odnosi između proizvođača duvana, organizatora proizvodnje i otkupa duvana, obrađivača i proizvođača duvanskih proizvoda.

Narodna skupština je usvojila Nacrt strategije razvoja preduzetništva žena Republike Srpske za period 2018-2022. godine, čiji su ciljevi jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata koje pokreću i vode žene preduzetnici, unapređenje dostupnosti i privlačnosti preduzetništva i poslovanja za žene i dodatna podrška specifičnih oblasti preduzetništva žena.

Usvojen je i budžet Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za ovu godinu u iznosu od 2.533.006 KM, kao i izvještaj ove komisije o radu za 2017. godinu.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da će poslanici naknadno biti obaviješteni o terminu nastavka druge redovne sjednice, na čijem dnevnom redu je još deset tačaka.

 

(BHRT)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti