Utorak, 20 Oktobra, 2020
No menu items!

Povećane kazne za neizdavanje fiskalnih računa u RS

Podizanje konkurentnosti privrede prvi je prioritet u programu ekonomskih reformi, izjavila je ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović. Upozorila je na sivu ekonomiju i navela da je, u tom smislu, porez na dobit svake godine rastao, što znači da je veliki dio prometa ušao u legalne tokove.

Jedan od zakona koji se predlaže s ciljem podizanja konkuretnosti privrede, odnosno suzbijanja sive ekonomije su izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama.

Kazne za neizdavanje fiskalnih računa u Republici Srpskoj bit će u narednom periodu od 10.000 do 20.000 KM, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama. Ukoliko se kazna za neizdavanje fiskalnog računa plati u roku 48 sati, objekt neće biti zatvoren, a ako se ne plati, bit će zatvoren na rok od 30, umjesto 15 dana koliko je bilo do sada. Za ponovljeni prekršaj definisana je dublo veća kazna i zatvaranje objekta na 60 dana.

Vidović je navela da su izmjenama ovog zakona povećane novčane kazne, kao zamjena za zatvaranje objekta.

“Imali smo dosta primjedbi s terena da radnici, kada se zatvori objekt, ostaju bez posla”, rekla je Vidović te naglasila da se zakonskim rješenjem želi umanjiti nivo sive ekonomije, što podržava i poslovna zajednica.

Kako bi se neutralisala “siva zona” u naplati poreza, Centralna banka planira napraviti registar računa za fizička lica kako bi se mogle pratiti poreske obaveze.

Činjenica je, kako je rečeno, da veliki broj firmi i fizičkih lica sredstva usmjeravaju na tekuće račune. Ti podaci će sada biti dostupni.

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Srpske utvrđene su i izmjene Zakona o porezu na dobit te Zakona o društvima za osiguranje.

Predviđenim izmjenama Zakon o porezu na dobit, poreska osnovica se umanjuje 100% za ulaganje u opremu i postrojenja, odnosno nema poreza na ova ulaganja.

“Oni koji budu ulagali u opremu i postrojenja neće biti oporezovani, a vodili smo se činjenicom da je naša privreda još tehnološki zaostala”, pojasnila je Vidović.

Usvojen Prijedlog zakona o gradu Gradiška; 50.000 KM pomoći za Bihać

Utvrđenim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje, propisano je da direktori društava moraju imati dva pomoćnika koji će snositi odgovornost kao direktor.

Cilj je, kako je navela ministrica Vidović, prilagođavanje društava evropskim normama i povećanje njihovog kapitala do šest miliona KM.

“Ovi zakoni proističu iz ekonomskih reformi koje je Vlada Republike Srpske utvrdila. Naš cilj je rasterećenje privrede i vjerujem da ćemo u ovoj godini imati još zakona koji će se odnositi na poboljšanje uslova u privredi”, rekla je Vidović.

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o gradu Gradiška.

Produžen je rok za usvajanje standarda o tri zaposlena na hiljadu stanovnika u lokalnoj upravi.

Vlada Republike Srpske odlučila je da opštini Bihać uputi pomoć od 50 hiljada KM za rješavanje problema migranata smještenih na tom području.

Odluka o pomoći za rješavanje pitanja migranata odobrena je na današnjoj sjednici.

U Bosni i Hercegovini je od početka godine registrirano novih 1.045 migranata.

Na teritoriji naše zemlje trenutno se nalazi oko 3.900 migranata i svi su smješteni u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši, podaci su Operativnog štaba za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini.

Produžen je rok za okončanje studija po starom programu (četvorogodišnji studij) za studente koji su stekli status apsolvent u školskoj 2017/2018 godini.

 

(BHRT)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Uhapšen sarajevski voditelj i humanista Almir Čehajić

Almir Čehajić poznatiji kao Batko uhapšen je danas u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje...

Otvoren zajednički granični prelaz između BiH i Crne Gore

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su danas na putu Nikšić-Bileća zajednički granični prelaz “Vraćenovići”, vrijednosti investicije...

Republika Srpska: Na privatnim proslavama zabranjuje se okupljanje za više od deset osoba

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić rekao je da se zabranjuje do 16. novembra okupljanje više od 10 osoba.   - Ovdje se...

Wimbledon 2021. spreman i za takmičenje bez publike

Najslavniji teniski turnir koji se održava na travnatim terenima All England Cluba u Wimbledonu, a koji je ove godine otkazan zbog pandemije izazvane širenjem...

Počinje nova sezona Lige prvaka

Nepuna dva mjeseca nakon što je Bayern u finalu u Lisabonu pobijedio PSG sa 1-0 osvojivši svoj šesti europski naslov, ovoga tjedna kreće novo...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -