Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022
No menu items!

Počeo upis četvrte generacije polaznika Škole šaha Šahovskog kluba „Magnus“ Brčko distrikt

Šahovski klub „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je 2017. godine i iste godine počeo s aktivnim radom. Klub redovno učestvuje na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Osim članova, klub okuplja i rekreativce ljubitelje šaha, na brojnim druženjima u cilju promocije i širenja interesa za ovaj sport.

Pod okriljem ŠK „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine djeluje i Škola šaha, za najmlađe.

ŠK „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine s ponosom ističe da svoj razvoj i rast fokusira na radu s najmlađima, uzrasta od 6 do 16 godina, upravo kroz rad Škole šaha.

Škola šaha nudi polaznicima redovne treninge i učešća na takmičenjima, kako u ligama i turnirima u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Polaznici škole šaha već četiri sezone redovno učestvuju na takmičenjima kadetske lige, gdje ostvaruju zapažene rezultate. Osim toga, kadeti su uzeli učešća i na takmičenjima seniorskog nivoa.

Škola će sedmu godinu rada obilježiti treninzima koji počinju 02. oktobra 2022. godine a početak rada s novom generacijom polaznika predviđen je isti dan, do kada traju i upisi novih polaznika.

Šah nas između ostalog uči kako svaki naš izbor nosi određene posljedice – ako igramo brzo i nepromišljeno posljedice mogu biti loše, a kada promišljamo i mislimo o sljedećem koraku posljedice će izglednije biti puno bolje.

Također, jedna od najvećih beneficija kod igranja šaha je vježbanje fokusa, ali i kreativnosti!

Najstarija partija šaha koja je zabilježena seže daleko u 900.-u godinu, a odigrana je između jednog povjesničara iz Bagdada i njegovog učenika.

Psiholozi smatraju da je šah odličan način za poboljšanje pamćenja. Šah se baš zato redovno igra u nekim školama jer se pokazalo da ima velik pozitivan efekt kod djece.

Uprava ŠK „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ovom prilikom poziva sve zainteresirane za Školu šaha da se učlane u ŠK „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, na adresi Islahijet broj 4, Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, te ohrabruje najmlađe polaznike, uzrasta od 6 do 16  godina, da se priključe radu Škole šaha. Dodatne informacije o treninzima i radu ŠK „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i Škole šaha, zainteresovani mogu dobiti na facebook stranici www.facebook.com/SDBosona/, ili kontaktom na telefon +387 60 30 53 680, te u prostorijama Kluba.

 Na kraju, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o šahu:

  1. Najkraća šahovska partija imala je samo dva poteza. Odigrana je na turniru u Leipzigu 1878. godine.
  2. Procjenjuje se da preko 650 miliona ljudi na svijetu zna igrati šah.
  3. Neurolozi iz Cleveland-a i Ohio-a zastupaju tezu da se igranjem šaha umanjuje mogućnost obolijevanja od demencije i bolesti poput Alzheimerove.
  4. Broj mogućih otvaranja u šahu za odigravanje prvih četiri poteza je 318.979.564.000.
  5. „American foundation of chess“ izračunala je da postoji 169.518.829.100.544.000.000.000.000.000 kombinacija prvih deset poteza u šahu.
  6. Teoretski partija šaha može se sastojati od 5.949 poteza.
  7. Izraz „šah-mat“ potiče iz perzijskog jezika „Shah Mat“, što znači „kralj je mrtav“.

Najnovije vijesti

CIK Brčko: Izlaznost birača do 15h

https://www.youtube.com/watch?v=KYD-pFv2rVo

CIK Brčko: Zaprimljena dva prigovora i uložena jedna žalba

Centralna izborna komisija Brčko distrikta BiH na današnjoj pres konferenciji saopštila je da su zaprimljena dva prigovora te da je uložena jedna žalba. Predsjednica Izborne...

Izbori u Brčkom: MZ Donji Brezik, Donja Skakava i Brka

https://www.youtube.com/watch?v=Svlrply0e5o

Zvaničnici Distrikta obavili svoju građansku dužnost

https://www.youtube.com/watch?v=u0MtIhbaPis
- Reklama -

Više vijesti