Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Javno preduzeće Komunalno Brčko u fokusu istražnih organa

Komunalno Brčko u fokusu je istražnih organa, nakon što su se u proteklom periodu mediji bavili nizom spornih radnji u ovom javnom preduzeću.

Policija je prije nekoliko dana izvršila pretrese prostorija Komunalnog s ciljem pronalaska i oduzimanja određene dokumentacije i predmeta koji bi poslužili u dokazivanju krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

Brojne krivične prijave

Zaposlenik Javnog preduzeća Komunalno Brčko Slaviša Đukić u posljednjih više od godinu dana prijavljuje po njemu nezakonite radnje u ovoj instituciji.

Za sada bez uspjeha, stoga nije zadovoljan radom Tužilaštva Brčko distrikta i glavnog tužioca Zekerije Mujkanovića, od kojeg traži da podnese ostavku.

“Smatram da je zbog sukoba interesa u vezi sa predmetima Javnog preduzeća Komunalno, a gdje su njemu zaposlena tri člana uže porodice, morao predmet predati sljedećem tužilaštvu koje je nadležno. On to nije učinio. Na odbačene prijave njegovi odgovori su degutantni, vrijeđaju inteligenciju i zdrav razum.”

Uglavnom se radi o prijavama o radno-pravnom statusu pojedinih zaposlenika te zloupotrebama položaja pri zapošljavanju i javnim nabavkama.

Ni u jednom ovom slučaju Tužilaštvo do sada nije donijelo naredbu o sprovođenju istrage, jer je utvrđeno da nema elemenata krivičnog djela.

Sukob interesa?

Glavni tužilac je odgovorio na optužbe da je u sukobu interesa.

“Oni obavljaju obične poslove, referentske, ništa rukovodeće, ništa istaknuto. Zaista držim kao potpuno proizvoljne i neutemeljene takve tvrdnje da se radi o pristrasnosti mene kao glavnog tužioca. U praksi predmete po prijavama rade postupajući tužioci. Ja sam na kraju u svim tim predmetima samo se usaglasio sa njihovim odlukama.”

Nije poznato da li pretresi Komunalnog, s ciljem pronalaska i oduzimanja određene dokumentacije i predmeta koji bi poslužili u dokazivanju krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, imaju ikakve veze sa navedenim prijavama.

Očito je samo da se u ovom javnom preduzeću nešto ozbiljno dešava, a zanimljivo je da je nekoliko dana prije policijske akcije u Komunalnom održan sastanak sa predstavnicima brčanske izvršne i zakonodavne vlasti.

Korupcija karcinom društva

“Smatram da je upravo zakazao taj pravosudni sistem, gdje bi Tužilaštvo kao osnovni temelj pravne države koji će svaku nezakonitost i korupciju izvesti pred lice pravde, nažalost zakazao. Nadam se da će u budućnosti se stvari promijeniti, pogotovo što je uticaj međunarodnog faktora, biću konkretan – Američke ambasade, unazad godinu i po dana takav da su korupciju označili kao karcinom društva.”

BOŽIDAR JOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA DEMOS BRČKO

Političari u Bosni i Hercegovini u javnim preduzećima vide svoj plijen, stavljajući pod kontrolu procese imenovanja na rukovodeće funkcije, zapošljavanje i javne nabavke. Nacionalno i stranački sve se dijeli.

U posljednjih šest godina Komunalno Brčko je promijenilo tri direktora, što je dokaz da postoje određeni problemi kada su u pitanju kadrovska rješenja.

Također, tužbe bivših direktora govore o neuređenosti unutrašnjih akata i procedura.

 

 

 

Izvor: Plural.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti