Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022
No menu items!

Javno preduzeće Komunalno Brčko u fokusu istražnih organa

Komunalno Brčko u fokusu je istražnih organa, nakon što su se u proteklom periodu mediji bavili nizom spornih radnji u ovom javnom preduzeću.

Policija je prije nekoliko dana izvršila pretrese prostorija Komunalnog s ciljem pronalaska i oduzimanja određene dokumentacije i predmeta koji bi poslužili u dokazivanju krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

Brojne krivične prijave

Zaposlenik Javnog preduzeća Komunalno Brčko Slaviša Đukić u posljednjih više od godinu dana prijavljuje po njemu nezakonite radnje u ovoj instituciji.

Za sada bez uspjeha, stoga nije zadovoljan radom Tužilaštva Brčko distrikta i glavnog tužioca Zekerije Mujkanovića, od kojeg traži da podnese ostavku.

“Smatram da je zbog sukoba interesa u vezi sa predmetima Javnog preduzeća Komunalno, a gdje su njemu zaposlena tri člana uže porodice, morao predmet predati sljedećem tužilaštvu koje je nadležno. On to nije učinio. Na odbačene prijave njegovi odgovori su degutantni, vrijeđaju inteligenciju i zdrav razum.”

Uglavnom se radi o prijavama o radno-pravnom statusu pojedinih zaposlenika te zloupotrebama položaja pri zapošljavanju i javnim nabavkama.

Ni u jednom ovom slučaju Tužilaštvo do sada nije donijelo naredbu o sprovođenju istrage, jer je utvrđeno da nema elemenata krivičnog djela.

Sukob interesa?

Glavni tužilac je odgovorio na optužbe da je u sukobu interesa.

“Oni obavljaju obične poslove, referentske, ništa rukovodeće, ništa istaknuto. Zaista držim kao potpuno proizvoljne i neutemeljene takve tvrdnje da se radi o pristrasnosti mene kao glavnog tužioca. U praksi predmete po prijavama rade postupajući tužioci. Ja sam na kraju u svim tim predmetima samo se usaglasio sa njihovim odlukama.”

Nije poznato da li pretresi Komunalnog, s ciljem pronalaska i oduzimanja određene dokumentacije i predmeta koji bi poslužili u dokazivanju krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, imaju ikakve veze sa navedenim prijavama.

Očito je samo da se u ovom javnom preduzeću nešto ozbiljno dešava, a zanimljivo je da je nekoliko dana prije policijske akcije u Komunalnom održan sastanak sa predstavnicima brčanske izvršne i zakonodavne vlasti.

Korupcija karcinom društva

“Smatram da je upravo zakazao taj pravosudni sistem, gdje bi Tužilaštvo kao osnovni temelj pravne države koji će svaku nezakonitost i korupciju izvesti pred lice pravde, nažalost zakazao. Nadam se da će u budućnosti se stvari promijeniti, pogotovo što je uticaj međunarodnog faktora, biću konkretan – Američke ambasade, unazad godinu i po dana takav da su korupciju označili kao karcinom društva.”

BOŽIDAR JOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA DEMOS BRČKO

Političari u Bosni i Hercegovini u javnim preduzećima vide svoj plijen, stavljajući pod kontrolu procese imenovanja na rukovodeće funkcije, zapošljavanje i javne nabavke. Nacionalno i stranački sve se dijeli.

U posljednjih šest godina Komunalno Brčko je promijenilo tri direktora, što je dokaz da postoje određeni problemi kada su u pitanju kadrovska rješenja.

Također, tužbe bivših direktora govore o neuređenosti unutrašnjih akata i procedura.

 

 

 

Izvor: Plural.ba

Najnovije vijesti

CIK Brčko: Izlaznost birača do 15h

https://www.youtube.com/watch?v=KYD-pFv2rVo

CIK Brčko: Zaprimljena dva prigovora i uložena jedna žalba

Centralna izborna komisija Brčko distrikta BiH na današnjoj pres konferenciji saopštila je da su zaprimljena dva prigovora te da je uložena jedna žalba. Predsjednica Izborne...

Izbori u Brčkom: MZ Donji Brezik, Donja Skakava i Brka

https://www.youtube.com/watch?v=Svlrply0e5o

Zvaničnici Distrikta obavili svoju građansku dužnost

https://www.youtube.com/watch?v=u0MtIhbaPis
- Reklama -

Više vijesti