Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Pravosuđe u Brčkom: Direktor Kancelarije za pravnu pomoć sam sebe novčano nagradio

Direktor Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH Safet Pizović sam sebe je novčano nagradio sa iznosom od 10 posto godišnje osnovne plate u iznosu od 4.406,60 KM. Odluku o nagradi od 11. maja 2021. godine sam je donio i sam je potpisao. U odluci, koju je Žurnal dobio na uvid, Pizović se poziva na Zakon o službenicima i namještenicima i Pravilnik o ocjenjivanju rada službenika i namještenika u pravosuđu Brčko distrikta BiH.

Međutim, članovi Zakona i Pravilnika koje navodi propisuju da „rukovodilac pravosudne institucije može nagraditi službenike i namještenike“, ali da može i sam sebe nigdje izričito ne stoji.

„Primjena ovog zakona ne dopušta tumačenje da je direktor i službenik isto. Zakon o kancelariji za pravnu pomoć poznaje uposlenike koje precizira kao direktor i advokat, te službenici i namještenici“, pojašnjavaju nam izvori bliski brčanskom pravosuđu.

Isti izvori naglašavaju da je samo po sebi sporno i potpisivanje odluke, jer Kancelarija za pravnu pomoć nema zamjenika direktora, niti takva funkcija postoji u sistematizaciji.

„Ni po Pravilniku koji je na snazi nema mogućnosti za određivanje zamjenika direktora. Nagrađivanje je u isključivoj nadležnosti direktora Kancelarije i on to ne može prenijeti na drugo lice“, tvrde naši izvori.

Inače, u odluci se Pizović još poziva na to da je u 2019. i 2020. godini ocijenjen sa „nadmašio očekivanja“, te da su za tu namjenu obezbijeđena sredstva u Kancelariji za pravnu pomoć. Ocjenu je dobio od Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

Pizoviću je ovo, inače, treći mandat na poziciji direktora Kancelarije. Iako mu ističe tek 29. decembra ove godine, Pravosudna komisija je već početkom augusta raspisala konkurs za izbor direktora. Onim upućenijim u dešavanja u brčanskom pravosuđu ovo budi sumnje jer, kažu, nije praksa da se konkursi raspisuju mjesecima unaprijed. Iz Pravosudne komisije, pak, tvrde suprotno – da je ovo praksa kako bi se na vrijeme popunile upražnjene pozicije i da se ne bi usporavao rad pravosudnih institucija.

„Slična situacija je i kod institucija Brčko distrikta BiH gdje je praksa da se konkursi raspisuju i šest mjeseci prije isteka mandata“, kažu nam. Pozivaju se i na izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta BiH od 4. decembra 2019. , a kao razlog navode i to što o žalbi odlučuje Pravosudna komisija koja se sastaje najmanje jednom mjesečno i termini sjednica nisu unaprijed utvrđeni.

„Razlog ovakve prakse je procedura izbora najuspješnijeg kandidata koja bi trebala da se okonča u roku od 90 radnih dana od dana zatvaranja konkursa“, naveli su u svom odgovoru.

Jedan od članova Pravosudne komisije je, podsjetimo, i predsjednik Osnovnog suda u Brčkom Jadranko Grčević protiv kojeg se trenutno vodi disciplinski postupak zbog sumnje da je počinio niz prekršaja u svom radu.

Njemu u novembru ističe mandat i na mjestu predsjednika suda, a samim tim i kao članu Pravosudne komisije. Ukoliko se do tada ne okonča disciplinski postupak protiv njega, Grčević će odlaskom u penziju izbjeći eventualnu odgovornost.

 

 

 

 

 

 

Izvor: žurnal.info

foto: radiobrčko.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti