Srijeda, 8 Maja, 2024
No menu items!

PO HITNOM POSTUPKU USVOJENE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O PRAVIMA PRIPADNIKA NACIONALNIH MANJINA

Na 12. redovnoj sjednici Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina čime je stvoren zakonski osnov za donošenje odluke o vijeću nacionalnih manjina.
Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se vijeće nacionalnih manjina definiše kao savjetodavno tijelo Skupštine.

„Očekujemo da ćemo u daljnjoj razradi Zakona, kroz potpisivanje različitih memoranduma sa vijećem nacionalnih manjina definisati prava i obaveze po pitanjima koje se tiču nacionalnih manjina u Distriktu Brčko. To je, inače, Zakon koji je nedostajao Brčko distriktu, a koji postoji u entitetima i na nivou BiH“, pojasnio je predsjednik Milić.

U drugom čitanju usvojene su izmjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanim stanjem prirodne nesreće zbog Covida 19 čime je stvorena mogućnost da se po skraćenoj proceduri poljoprivrednicima isplati zaostalih 20 posto podsticaja za 2020. godinu.

Usvojena je izmjena i dopuna Zakona o dječjoj zaštiti Brčko distrikta.
Predsjednik Milić napomenuo je da je izmjena i dopuna ovog zakona izazvala mnogo polemike i da će biti pokrenuta šira diskusija s ciljem rješavanja problema u ovoj oblasti, a koji se odnose na to da pojedini roditelji ne ispunjavaju svoju zakonsku obavezu, odnosno ne šalju djecu u školu, te da je taj problem najviše izražen kod romske populacije.

„Kroz izmjene ovog zakona se pokušalo djelovati u tom pravcu da se jednostavno pravo na dječiji doplatak veže uz pohađanje osnovne škole. Sam sam imao dilemu da li je ovo najadekvatniji način da se ovo riješi, ali će, u svakom slučaju, doprinijeti da se krene ozbiljno u analizu ovog problema zajedno s Komisijom za zaštitu ljudskih prava i svim drugim domaćim i međunarodnim organizacijama koje se brinu o zaštiti prava djece, da dođemo do rješenja koje će biti najadekvatnije, a neće biti u koliziji s međunarodnim konvencijama“, dodao je predsjednik.

Naveo je da su poslanici donijeli odluku o produžetku mandata glavnom revizoru i njegovim zamjenicima do imenovanja novog glavnog revizora i njegovih zamjenika za šta je pokrenuta procedura skupštinskom odlukom, te da je na isti način pokrenuta procedura za izbor tri člana Pravosudne komisije iz reda građana.

„Rasprava na 12. redovnoj sjednici protekla je u konstruktivnijoj atmosferi i uspjeli smo da u dogovoru sa svim šefovima poslaničkih klubova apsolviramo sve tačke predviđene za sjednicu. Poslanici će se u poslaničke klupe vratiti najvjerovatnije krajem augusta“, zaključio je predsjednik Milić.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti