Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

U Brčkom u toku realizacija niza projekata na stambenom zbrinjavanju Roma

Povodom Svjetskog dan Roma danas je u Gradskoj vijećnici održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta te Omladinskog centra „Vermont“.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić ovom prilikom su svim Romima čestitali njihov dan, a na sastanku je bilo riječi o položaju Roma u ovoj lokalnoj zajednici i njihovom stambenom zbrinjavanju te mnogobrojnim aktivnostima Vlade i Skupštine koje su realizovane s ovim ciljem.

Ljubica Ilić, šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, istakla je da je trenutno u toku realizacija projekta koji je započet prošle godine, a koji se odnosi se na stambeno zbrinjavanje deset romskih porodica pri čemu je sedam stambenih jedinica u izgradnji, a tri stambene jedinice su u rekonstrukciji.

Projekat se realizuje udruženim sredstvima Brčko distrikta BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u iznosu od 75.000 KM. Planirano je da se projekat završi do juna, a ove godine započinjemo novi koji uključuje rekonstrukciju ili sanaciju oko šest stambenih jedinica i izgradnju jedne stambene jedinice. U narednim godinama u skladu s raspoloživim sredstvima realizovat ćemo odabrane, a nerelizovane korisnike iz prethodnih godina“, rekla je Ilić.

Ona je navela da osim spomenutih projekata s resornim državnim ministarstvom u Odjeljenju postoji i drugi javni pozivi za dodjelu donacija za rekonstrukciju, sanaciju ili izgradnju individualnih stambenih objekata na koje svi Romi imaju pravo da se prijave i ukoliko ispunjavaju kriterije budu izabrani za korisnike donacije te da se uskoro očekuje i realizacija projekta CEB II.

Projekat CEB II je iz 2012. godine i do sada nije realizovan usljed niza tehničkih poteškoća. Namijenjen je za zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih naselja kojih u Brčkom trenutno ima šest. Njime se rješava problematika raseljenih lica osiguravanjem stambenih jedinica. Mi imamo odluku Vlade da se ovaj projekat, u vrijednosti od 1.407.000 eura kreditnih sredstava, realizuje na Prutačama, čime će biti stambeno riješen veliki broj romskih porodica“, pojasnila je Ilić.

Ona je navela da je važno napomenuti i projekat izgradnje zgrade za Rome sa 18 stambenih jedinica koji je realizovan je 2017. godine, a funkcioniše po sistemu socijalnog stanovanja.

Mejra Šečić, poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH iz reda nacionalnih manjina, čestitala je Dan Roma svim svojim sunarodnicima i istakla da su obrazovanje Roma i njihovo stambeno zbrinjavanje najvažniji ciljevi.

Zalagat ćemo se da svi Romi dobiju svoj stan ili kuću i da radimo na zapošljavanju kako bi oni bili ravnopravni članovi društva. Nadam se da ću svojim ličnim djelovanjem pomoći“, dodala je Mejra Šečić.

Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“, zahvalio se Vladi i Skupštini Brčko distrikta BiH koji su, kako je istakao, uložili velike napore da se pokrene projekat CEB II.

Šezdeset stanova treba da se gradi za socijalne slučajeve i da zatvorimo kolektivni smještaj na Prutačama. Osim stambenog zbrinjavanja akcenat rada našeg Omladinskog centra će biti na obrazovanju Roma, zdravstvenom zbrinjavanju ali i na zapošljavanju“, dodao je Radenković.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti