Subota, 18 Maja, 2024
No menu items!

Direktorica “Transparency Internationala”: BiH je odavno država zarobljena korupcijom!

Bosnu i Hercegovinu je davno kao državu preuzela korupcija i mi smo odavno svrstani među zarobljene države, kazala je u razgovoru za „Avaz“ izvršna direktorica „Transparency Internationala BiH“ Ivana Korajlić.

Bolji zakoni

– Svrstani smo u države u kojima se svi procesi donošenja odluka, zakona i apsolutno svih procesa dešavaju na osnovu korupcije, odnosno interesa pojedinaca koji su zapravo zarobili i institucije i državu. Svjetska istraživanja BiH svrstavaju među države koje su i nazadovale u posljednjih nekoliko godina. Prije deset i više godina imali smo čak i bolju zakonsku regulativu nego što je to danas – pojasnila je Korajlić.

Dodala je da su svi procesi u društvu uvjetovani korupcijom, od imenovanja do raspodjele javnih sredstava.

– Pojedinci ili bolje reći političke stranke poklopile su cijeli sistem i upravljaju na način organiziranog kriminala. Ne možemo se nadati napretku dok god imamo ovakvo stanje i dok ne pokažemo da smo spremni da riješimo ovaj problem. O tome govori i Izvještaj Evropske komisije i 14 prioriteta, gdje se svi prioriteti, manje ili više, odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije – naglasila je Korajlić.

Prema njenim riječima, neophodno je usvajanje novih antikorupcijskih zakona, ali se taj proces godinama odugovlači i opstruira.

Lažna obećanja

 

– Pojedinci u vlasti pokušavaju lažno predstaviti da nešto rade po ovom pitanju, obećavaju Evropskoj uniji, zapravo blokiraju usvajanje zakona. Pokušavaju uništiti i one mehanizme koje smo do sada imali barem na papiru. One institucije koje bi trebalo da se bore protiv korupcije su zapravo ogrizle u korupciju i postale su interesne grupe koje funkcionišu na korumptivan način. To je istakao i OSCE u svom posljednjem izvještaju – istakla je Korajlić.

Dodala je da u BiH imamo potpuni otpor reformama u svim sektorima, pa i u pravosuđu, a kako bi se uveli mehanizmi odgovornosti.

– Iza svega stoje novac i moć, to su najčešći motivatori korupcije. Potreba za moći je drugi najčešći motivator, jer moć daje kontrolu nad sistemom, a zna se da, kad se to izgubi, onda slijedi odgovornost za počinjena djela – naglasila je Korajlić.

Finansijsko uvjetovanje

– Međunarodna zajednica može pomoći, pritisak se vrši i on postaje sve direktniji. Ali, jedini način na koji se može nešto postići je finansijsko uslovljavanje. Dok god se i dalje daje novac, to će se shvatati od lidera u BiH kao poruka da i dalje mogu da rade šta žele jer ne trpe nikakve posljedice. S druge strane, lideri nemaju interesa za evropske integracije i za provođenje reformi. Dakle, jedini način je finansijsko uslovljavanje – smatra Korajlić.

Avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti