Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Milić: Utvrditi odgovornost za loše rukovođenje u JZU

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izjavio je Srni da će zatražiti da se utvrdi odgovornost za nezadovoljavajuće stanje u brčanskoj bolnici i Domu zdravlja, iz kojih su ove sedmice poručili da su pred kolapsom.
Milić je rekao da će od Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove /JZU/ u Brčkom, koju čine bolnica i Dom zdravlja, zatražiti da utvrdi odgovornost za loše rukovođenje i nezadovoljavajuće stanje u toj ustanovi.

On je istakao da stanje u JZU nije posljedica virusa korona ili priče o nedostatku testova, već je riječ o konstanti koja je uzrokovana veoma lošim rukovođenjem ovom ustanovom u posljednjih nekoliko godina.

“JZU je posebno pravno lice sa svojim budžetom, izdašnom podrškom iz lokalnog budžeta i vlastitom upravljačkom strukturom, ali i sa mnogo lošijim rezultatima nego u periodu kada su Bolnica i Dom zdravlja bili dio javne uprave”, izjavio je Milić, reagujući na nedavnu izjavu direktora Bolnice u Brčkom.

Milić je podsjetio da je iz budžeta distrikta, samo posljednjim rebalansom, izdvojeno 3,5 miliona KM za unapređenje zdravstvene zaštite i povećanje plata u JZU i uvođenje toplog obroka, te da ne postoji zahtjev brčanskog zdravstva kome nije udovoljeno.

“Za rezultat smo dobili još nezadovoljnije zdravstvene radnike i nezadovoljne pacijente i to, prije svega, zbog loše organizacije posla, u kojoj su jedni te isti medicinski radnici izloženi najrizičnijim i najtežim poslovima dok je dio medicinara povlašten i pošteđen. Ne postoji ni plan zamjene 29 ljekara koji će za pet godina otići u penziju”, naveo je Milić.

On je dodao da jedini plan koji se sa uspjehom realizuje u JZU jeste plan pretvaranja ove ustanove u stacionar odakle će se pacijenti upućivati u Tuzlu, Banjaluku i druge centre.

Milić je rekao da su posebna priča nabavke jer, kao zasebna institucija, JZU ima vlastiti budžet i nabavnu službu.

“Već dva mjeseca posjeduju i pi-si-ar aparat za testiranje, ali im nije palo na pamet da nabave testove. Umjesto toga sa podsmijehom su još u martu i aprilu odbacivali svaku ozbiljnost situacije i potrebu nabavke, čak i zaštitne opreme, što će u obliku zapisnika sa sjednica Vlade i Kriznog štaba kao dokaz biti dostupno i javnosti”, istakao je Milić.

Odbili su, kako je pojasnio, da se pi-si-ar otvorenog tipa sa 1. 000 testova smjesti u tu ustanovu, uz obrazloženje da nemaju prostor.

Gradonačelnik Milić je rekao da je samo u JZU moguće da predsjednik Upravnog odbora protestuje protiv odluke direktora, čiji rad nadzire, da se direktor tokom radnog vremena bavi politikom, a poslanik za vrijeme dežurstva kao doktor snima i javno kritikuje organizaciju dežurstva i da na kraju niko ni za šta ne odgovara.

On je naveo da sve to, kao i niz drugih argumenata kojima će biti obrazložen zahtjev, treba da bude dovoljno da se ovo pitanje stavi na dnevni red Upravnog odbora JZU, koji i odlučuje o ovome.

Izvor: Srna

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti