BiH 

Zbog nevremena u Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće

Nezapamćeno nevrijeme koje je pogodilo Tuzlu pričinilo je ogromne štete, a gradski stožer Civilne zaštite na izvanrednoj sjednici je proglasio stanje prirodne nesreće.

Prema preliminarnim procjenama, u samo pola sata dok je sinoć trajalo nevrijeme, iz olujnih oblaka se na grad sručilo 70 litara vode po metru kvadratnom. Takve padaline rijetko tko da pamti u Tuzli, a zbog obilnih bujičnih voda, pada stabala drveća, promet je u više naselja bio u potpunoj blokadi.

Najveća šteta je nanesena Sportsko-kulturnom-privrednom centru Mejdan. Poplavljen je parket u velikoj dvorani, kuglana, prostorije karate sale i poslovni prostori u suterenu.

Direktor Jasenko Elezović i radnici SKPC „Mejdan“ su pokušali obraniti objekat od poplave, ali u tome nisu uspjeli jer je bujica dolazila sa svih strana.

Poplavljene su raskrsnice kod nekadašnje Livnice čelika, Elektrodistribucije u Tuzli, a kritično je bilo u naseljima Mandići, Batva i Tušanj.

Voda je građanima ulazila u stambene objekte, a mnogi od njih su proveli besanu noć.

Oštećeno je i na desetine automobila usljed pada drveća i klima uređaja. Vjetar je oborio i stabla u Aleji mladosti na Slanoj Banji gdje počiva tuzlanska mladost ubijena u masakru 25. maja 1995. godine.

Ni današnja vremenska prognoza za Tuzlu nije povoljna, a sve raspoložive ekipe Gradske uprave su na terenu kako bi očistili slivnike u slučaju novih padalina.

Izvor i foto: Bhrt.ba  (Ahmed Bešić – Anadolu Agency)

Related posts