Ponedjeljak, 26 Oktobra, 2020
No menu items!

Talijanski gradić prodaje kuće po cijeni od samo 1€ (VIDEO)

Talijanski gradić Mussomeli na jugu Sicilije nudi kupnju napuštenih gradskih nekretnina putem online prodaje za samo 1 euro. Za sad je ponuđeno 100 kuća, a planira se još 400.

Neke kuće su vrlo malene, ali imaju puno soba i zapanjujući, čaroban pogled na talijanska sela, kažu. Mussomeli je smješten na brežuljku, dva sata vožnje jugoistočno od Palerma, ima bizantske špilje, srednjovjekovni dvorac i puno antičkih crkava.

Mussomeli je jedan od najsigurnijih gradova u Italiji.

U posljednjih nekoliko godina nije prijavljena nijedna pljačka zahvaljujući sofisticiranom video nadzoru i brojnim policijskim snagama koje kontroliraju gradić, piše na stranici.

Ovaj povijesni gradić ima puno uličica iako je brojao samo 11 tisuća stanovnika. Posljednjih godina u potrazi za poslom stanovnici su ga polako napuštali i odselili u veće gradove diljem Italije. Na kuće koje je vlast odlučila prodati postavljen je znak s linkom na stranicu gdje su oglašene. Svatko tko kupi nekretninu mora je renovirati u roku od tri godine ili gubi depozit koji iznosi oko 7 tisuća eura.

Nije prvi slučaj

Renoviranje kuće koštalo bi otprilike 100 eura po kvadratu plus administrativni troškovi od 3600 do 5800 eura. Lokalni arhitekti i inženjeri tu su da pomognu kupcima ali kupci mogu izabrati i druge stručnjake, kako budu htjeli. Prošle je godine gradić Ollolai, smješten u planinskom području Barbagia na Sardiniji, ponudio 200 napuštenih kamenih kuća za 1 euro.

Populacija gradića se u posljednja tri desetljeća prepolovila, ostalo je tek 1300 ljudi srednje dobi, uglavnom parovi bez djece. Svake godine rađa se vrlo malodjece pa je gradonačelnik Ollolaija odlučio spriječiti daljnji pad broja stanovnika nuđenjem kuća za 1 euro. I tu se kupac morao obavezati da će obnoviti kuću u roku 3 godine, uz prosječni trošak od 30 tisuća eura.

Je li ovo istina ili šala?

Case1euro.it projekt nije šala. Projektom upravlja općina Mussomeli koja je posrednik i jamac transakcija kupnje i prodaje, piše na stranici.

Zašto se kuće prodaju za samo 1 euro?

Talijani prodaju kuće za minimalnu cijenu od jednog eura iz brojnih razloga.

U Italiji talijanski državljani ne moraju plaćati porez na imovinu na prvu kuću.

Ako imate više od jedne kuće, morate ga plaćati. Mnogi građani koji posjeduju više od jedne imovine moraju plaćati maksimalni porez talijanskoj vladi pa radije prodaju kuće za cijenu od 1 eura, nego da plaćaju porez, kažu.

Mnogi građani su se tijekom građevinskog buma 70-ih preselili u novoizgrađeno područje Mussomelija. Kuća je bila u vlasništvu umrlih roditelja ili djedova i baka pa je ostala prazna. Mnogi su se građani preselili u velike gradove zbog posla pa žele prodati svoj dom u Mussomeliju, piše na stranici Case1euro.it, prenosi 24 sata.

(Izvor: 24 sata)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko: Registrovana još 3 nova slučaja zaraze virusom korona, preminula jedna osoba

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana, broj lica koji se nalazi pod zdravstvenim...

U protekla 24 sata u BiH preminulo 10 osoba, 1.132 novozaraženih

Ponovo je u Bosni i Hercegovini za dan zabilježeno više od 1.000 slučajeva novozaraženih od korone. Prema podacima entitetskih zavoda, u Federaciji je 729novozaraženih, a...

Dnevni izvještaj OKC-a

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: redni broj služba vrsta informacije broj intervencija   1. Profesionalna vatrogasna jedinica 123 požari 0 tehničke...

KOŠARKAŠICE LAVOVA DRUGE NA MEĐUNARODNOM FINALU SPORTSKIH IGARA MLADIH

Ženska ekipa KK Lavovi Brčko u basketu 3×3 predstavljajući Bosnu i Hercegovinu osvojila je drugo mjesto na Međunarodnom finalu Sportskih igara mladih za 2020....

PREKO 1.250 NOVOZARAŽENIH OSOBA U POSLJEDNJA 24 SATA U BIH

U Bosni i Hercegovini su potvrđen je još 1.251 slučaj zaraze koronavirusom, od 2.694 testirane osobe. Broj novozaraženih u odnosu na jučer veći je...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -