Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Sjednica Predsjedništva SDP-a: Odluka o isključenju Damira Nikšića bit će donesena 16. marta

Odluku o tome hoće li se SDP-u Tuzlanskog kantona omogućiti autonomija u odlučivanju o ulasku u vlast sa etnonacionanim strankama, donijet će Glavni odbor  (GO) SDP-a BiH, čija je sjednica planirana za 16. mart, rečeno je večeras nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

Također, kako je za “Avaz” potvrdio generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić, Glavni odbor će donijeti odluku o isključenju ili ostanku Damira Nikšića u ovoj stranci.ž

Članovi Predsjedništva SDP-a na dnevnom redu su danas imali zaključke Kantonalnog odbora SDP-a TK kojim traži isključenje Damira Nikšića iz stranke, te da se odluka Glavnog odbora SDP-a o nekoaliranju s nacionalnim strankama dopuni tako da Tuzla ima autonomiju u odlučivanju.

Također, Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici osudilo perfidnu kampanju koju pojedini centri moći i mediji vode protiv SDP-a BiH, s namjerom podrivanja Bosanskohercegovačkog bloka i pozicija partije unutar njega. Medijski spinovi, izmišljene konstrukcije i tračevi su samo nastavak specijalnog rata, koji se mjesecima vodi protiv SDP-a i njegovih zvaničnika.

Na sjednici su razmatrani zaključci sjednice proširenog Kantonalnog odbora SDP-a TK kojima se traži od Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a BiH da, u slučaju blokade političkih procesa zbog neuspostavljanja nove skupštinske većine i nemogućnosti formiranja Vlade Tuzlanskog kantona, uzmu u obzir specifičnu društveno-političku situaciju u ovom kantonu, oko formiranja vlasti.

Imajući u vidu da odluke Glavnog odbora SDP-a mogu samo revidirati članovi Glavnog odbora, Predsjedništvo SDP-a BiH o tome nije donosilo stav, nego će to odlučiti članovi Glavnog odbora na sljedećoj sjednici ovog organa.

Još jednom je osuđen i neligitiman izbor potpredsjednika SDP-a BiH Denisa Bećirovića na poziciju zamjenika šefa Kluba Bošnjaka u državnom Domu naroda, što je još jedan od dokaza kako se od SDP-a želi napraviti politički privjesak SDA, koja je odavno kontrolu državnog Doma naroda prepustila HDZ-u i SNSD-u.

Monopol koji je SDA osigurala HDZ-u i SNSD-u vidljiv je i u sadržaju dostavljenih dodatnih odgovora Evropskoj komisiji. Jasno je da je SDA prepustila HDZ-u BiH i SNSD-u potpuno kontrolu nad tzv. mehanizmom koordinacije, a samim tim i nad sudbinom evropskih i NATO integracija države.

Odgovori kojim se EU uvjerava kako je pozitivna pojava sistem segregacije u obrazovanju i diskriminacije građana po etničkom osnovu u izbornom procesu, predstavljaju istinski diplomatski incident i sramotu za državu. Jednako tako, činjenica da je dio pitanja ostao neodgovoren dodatno ukazuje na neozbiljnost domaćih vlasti i njihovu nespremnost da se istinski posvete pristupanju Bosne i Hercegovine NATO-u i EU.

Predsjedništvo je osudilo nedavne pokušaje iz Srbije oko revidiranja činjenica vezanih za masakr na tuzlanskoj Kapiji, što uz formiranje Komisija Vlade RS o istraživanju srebreničkih zločina i opsade Sarajeva, predstavlja beskrupulozan pokušaj relativizacije zločina i iskrivljavanja sudskim putem potvrđenih historijskih činjenica o zločinima počinjenim u agresiji na Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju.

brcko.tv

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti