Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Han tvrdi da je EU potcijenila utjecaj Kine na Balkanu: Kritizirao zajam za izgradnju Bloka 7 u Tuzli

Evropska unija je potcijenila utjecaj Kine na Balkanu, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han i izrazio zabrinutost zbog nivoa zajmova koje od Pekinga uzimaju te zemlje.

Han je, u razgovoru za Fajnanšel tajms objavljenom danas na vebsajtu lista, rekao u osvrtu na rivalske utjecaje u regionu, da je zabrinut što neke zemlje uzimaju jako velike zajmove od Kine da bi platile za infrastrukturu čime se povećava rizik od dugoročne štete za njihove krhke privrede, prenose Vijesti.me.

Po njegovim riječima EU bi bila partner koji je više fer.

– Kina nikad ne vodi računa o tome kako i da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne mogu da plate postoji određen pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo – rekao je Han.

On je dodao da Evropljani možda nisu najbrži, možda se smatra da traže više od drugih ali da su vjerovatno na kraju svega “najviše fer partneri”.

Kako navodi Fajnenšel tajms, region Balkana je mjesto gdje se za utjecaj utrkuju EU koja nudi perspektivu pristupa za još nekoliko zemalja poslije ulaska Hrvatske 2013. godine i Rusija koja ima kulturne i vjerske veze u regionu.

Međutim, izjave Hana nagovještavaju zabrinutost da bi utjecaj Pekinga mogao da postane dodatni izvor nestabilnosti, navodi list.

– Možda smo precijenili Rusiju i potcijenili Kinu, a treba objema da damo odgovarajuće mjesto – rekao je Han.

FT navodi da Kina u posljednje vrijeme znantno investira na Balkanu, koji je dio takozvanog formata 16 plus 1, koji uključuje 11 EU zemalja i pet zemalja koje nisu članice Unije – Albaniju, BiH, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Više od polovine od 9,4 milijardi dolara uloženih u svih 16 zemalja 2016. i 2017. otišlo je u pet zemalja koje nisu članice EU, prema podacima koje je prikupio Centar za strateške međunarodne studije, navodi list.

Han je rekao da su centralnoevropske zemlje kao što su Češka i Poljska postale obazrive prema kineskim investicijama poslije optužbi SAD o špijuniranju uperenih prema kineskoj telekom komapnijei Huawei ali da su balkanske zemlje privučene zajmovima i investicijama u infrastrukturu koji se dodjeljuju uz manje nadzora.

On je rekao da bi Evropska komisija pridala mnogo više pažnje pitanjima kao što su javne nabavke, konkurencija, i ekološki standardi u procjeni spremnosti zemalja za pridruživanje Uniji.

Han je kritizirao projekat izgradnje autoputa u Crnoj Gori koji finansira Kina i koji je podigao dug zemlje na 80 odsto BDP, a istovremeno su podignuti porezi i uvedeno djelimično zamrzavanje plata javnih službenika.

On je takođe kritizirao odluku EU da finansira sa 80 odsto most u Hrvatskoj koji gradi kineska kompanija koja po njegovim riječima najvjerovatnije dobija subvencije kod kuće.

FT navodi da bosanske vođe spremaju da potpišu garanciju za zajam koji pokriva 100 posto zajma od 614 miliona eura od kineske Eksim banke da se finasira elektrana na ugalj.

Energetska zajednica, koja uključuje članice EU i susjede pozvala je poslanike da to ne odobre smatrajući da to predstavlja ilegalnu državnu pomoć, prema zakonima EU, navodi list.

Osvrćući se na širu političku temu, Han je rekao da je regionalni prioritet da se riješi spor Srbije i Kosova. On je rekao da je dijalog Beograda i Prištine, koji je počeo 2011. godine, uz posredovanje EU, “centralni dio cijele zapadnobalkanske perspektive”.

“Bez pozitivnog rezultata za ovaj dijalog cio region neće ostvariti bilo kakav konačni napredak”, rekao je on.

Han je izrazio nadu da će nedavni prodor dogovorom Grčke i Makedonije oko imena imati domino efekat u regionu.

brcko.tv

 

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti