Četvrtak, 29 Oktobra, 2020
No menu items!

Han tvrdi da je EU potcijenila utjecaj Kine na Balkanu: Kritizirao zajam za izgradnju Bloka 7 u Tuzli

Evropska unija je potcijenila utjecaj Kine na Balkanu, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han i izrazio zabrinutost zbog nivoa zajmova koje od Pekinga uzimaju te zemlje.

Han je, u razgovoru za Fajnanšel tajms objavljenom danas na vebsajtu lista, rekao u osvrtu na rivalske utjecaje u regionu, da je zabrinut što neke zemlje uzimaju jako velike zajmove od Kine da bi platile za infrastrukturu čime se povećava rizik od dugoročne štete za njihove krhke privrede, prenose Vijesti.me.

Po njegovim riječima EU bi bila partner koji je više fer.

– Kina nikad ne vodi računa o tome kako i da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne mogu da plate postoji određen pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo – rekao je Han.

On je dodao da Evropljani možda nisu najbrži, možda se smatra da traže više od drugih ali da su vjerovatno na kraju svega “najviše fer partneri”.

Kako navodi Fajnenšel tajms, region Balkana je mjesto gdje se za utjecaj utrkuju EU koja nudi perspektivu pristupa za još nekoliko zemalja poslije ulaska Hrvatske 2013. godine i Rusija koja ima kulturne i vjerske veze u regionu.

Međutim, izjave Hana nagovještavaju zabrinutost da bi utjecaj Pekinga mogao da postane dodatni izvor nestabilnosti, navodi list.

– Možda smo precijenili Rusiju i potcijenili Kinu, a treba objema da damo odgovarajuće mjesto – rekao je Han.

FT navodi da Kina u posljednje vrijeme znantno investira na Balkanu, koji je dio takozvanog formata 16 plus 1, koji uključuje 11 EU zemalja i pet zemalja koje nisu članice Unije – Albaniju, BiH, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Više od polovine od 9,4 milijardi dolara uloženih u svih 16 zemalja 2016. i 2017. otišlo je u pet zemalja koje nisu članice EU, prema podacima koje je prikupio Centar za strateške međunarodne studije, navodi list.

Han je rekao da su centralnoevropske zemlje kao što su Češka i Poljska postale obazrive prema kineskim investicijama poslije optužbi SAD o špijuniranju uperenih prema kineskoj telekom komapnijei Huawei ali da su balkanske zemlje privučene zajmovima i investicijama u infrastrukturu koji se dodjeljuju uz manje nadzora.

On je rekao da bi Evropska komisija pridala mnogo više pažnje pitanjima kao što su javne nabavke, konkurencija, i ekološki standardi u procjeni spremnosti zemalja za pridruživanje Uniji.

Han je kritizirao projekat izgradnje autoputa u Crnoj Gori koji finansira Kina i koji je podigao dug zemlje na 80 odsto BDP, a istovremeno su podignuti porezi i uvedeno djelimično zamrzavanje plata javnih službenika.

On je takođe kritizirao odluku EU da finansira sa 80 odsto most u Hrvatskoj koji gradi kineska kompanija koja po njegovim riječima najvjerovatnije dobija subvencije kod kuće.

FT navodi da bosanske vođe spremaju da potpišu garanciju za zajam koji pokriva 100 posto zajma od 614 miliona eura od kineske Eksim banke da se finasira elektrana na ugalj.

Energetska zajednica, koja uključuje članice EU i susjede pozvala je poslanike da to ne odobre smatrajući da to predstavlja ilegalnu državnu pomoć, prema zakonima EU, navodi list.

Osvrćući se na širu političku temu, Han je rekao da je regionalni prioritet da se riješi spor Srbije i Kosova. On je rekao da je dijalog Beograda i Prištine, koji je počeo 2011. godine, uz posredovanje EU, “centralni dio cijele zapadnobalkanske perspektive”.

“Bez pozitivnog rezultata za ovaj dijalog cio region neće ostvariti bilo kakav konačni napredak”, rekao je on.

Han je izrazio nadu da će nedavni prodor dogovorom Grčke i Makedonije oko imena imati domino efekat u regionu.

brcko.tv

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Njemačka od 2. novembra ide u lockdown, izlazak vani samo sa članovima vlastitog domaćinstva

Nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel sa premijerima saveznih država, rečeno je da je razgovarano o novim mjerama te...

Pokrenuta kampanja s ciljem povećanja izlaznosti mladih

Grupa 9 kao višestranačka grupa mladih političara i političarki iz devet parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini pokrenula je zajedničku GOTV (Go Out To...

U RS-u se od ponedjeljka otvaraju škole, Vučić obećao Dodiku da neće zatvoriti granicu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci je kazao da se škole na području Republike Srpske ponovo otvaraju u...

Bivši direktor aerodroma u Tuzli osumnjičen za zloupotrebu milion KM

Bivši direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović osumnjičen je za počinjenje 15 krivičnih djela uz zloupotrebu novčanog iznosa od milion konvertibilnih maraka. Policijski službenici...

Usvojen Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja

Vlada Brčko distrikta BiH na održanoj 125. vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2020....
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -