Nedjelja, 28 Aprila, 2024
No menu items!

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Skupštine Distrikta i Misije OSCE-a u BiH

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec potpisali su danas u prostorijama Skupštine Memorandum o razumijevanju između Skupštine i Misije OSCE-a u BiH.

Potpisivanju Memoranduma, kojem je prethodio radni sastanak, prisustvovali su i potpredsjednik i šefica Stručne službe Skupštine Distrikta Ivo Filipović i Stojanka Knežević i vršiteljica dužnosti šefa Kancelarije OSCE-a u Brčkom Karmelita Simić.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić izrazio je zahvalnost šefici Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec na potpisivanju Memoranduma za koji očekuje da će doprinijeti daljnjoj demokratizaciji rada Skupštine ali i poboljšanju ukupnih kapaciteta Skupštine i njene Stručne službe.

„Drago mi je da je od strane OSCE-a prepoznat napredak koji smo ostvarili u ranijem periodu pogotovo kada je u pitanju demokratizacija parlamentarnih procedura, koje uključuju razmatranje zakona isključivo u dva čitanja kao i uključivanje opozicije u rad najvažnijih kontrolnih komisija Skupštine. Vjerujem da ćemo, kao što smo već učinili s donošenjem važnih antikoruptivnih zakona i Zakona o mirnom okupljanju, rezultate saradnje sa OSCE-om u okvirima danas potpisanog Memoranduma vidjeti i na nizu drugih kvalitetnih zakonskih rješenja u različitim oblastima“, istakao je predsjednik Milić.

Zahvalnost za potpisivanje Memoranduma izrazila je i ambasadorka Kavalec ističući da je ovaj memorandum postavio principe i oblasti saradnje između Skupštine Distrikta i Misije OSCE-a u BiH.

„Oblasti saradnje koje se ogledaju u Memorandumu o razumijevanju fokusiraju se na transparentnost, dopiranje javnosti i učešće građana, zakonodavnu efikasnost i parlamentarnu saradnju u zemlji i regionu. Kroz Memorandum o razumijevanju nastavit će se daljnja modernizacija rada Skupštine Brčko distrikta i provođenje reformi “, istakla je ambasadorka Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Ambasadorka Kavalec je dodala da je važno fokusirati se na transparentnost parlamenata, jer to doprinosi izgradnji povjerenja javnosti u institucije.

Povodom dvadeset pet godina rada Misije OSCE-a u BiH, ambasadorka Kavalec nastavila je današnju posjetu Distriktu simboličnom ceremonijom sađenja drveća u područnoj školi u naselju Grčica.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti