Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
No menu items!

VMBiH: Izjave o 450 novozaposlenih su neistinite

Neistinite su više puta ponovljene izjave pojedinih visokopozicioniranih dužnosnika o navodnih 450 novozaposlenih državnih službenika u institucijama BiH u postizbornom periodu, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Navode da je riječ o manipulaciji koja nema uporište u činjenicama i čiji je jedini cilj da se pokuša obezvrijediti evidentno uspješan rad Vijeća ministara BiH.

“Kako drugačije objasniti potrebu za kontinuiranim iznošenjem neistina o aktivnostima Vijeća ministara BiH, kao i uzaludne pokušaje minimiziranja ukupnog napretka države BiH koji je ostvaren u aktuelnom mandatu Vijeća ministara BiH i to, upravo, u prioritetnim oblastima: od EU i NATO integracija, pa do ekonomskog rasta i jačanja regionalne i međunarodne pozicije BiH”, stoji u saopćenju.

Navodi se da izmišljeni broj tzv. “novozaposlenih” ne odgovara stvarnim činjenicama i predstavlja nekorektno preuveličavanje koje zahtijeva demant, ali i jasno obrazloženje kako bi javnost bila pravilno informisana.

“Naime, Vijeće ministara BiH se u toku svoga mandata u potpunosti pridržavalo stroge kontrole zapošljavanja državnih službenika, pri čemu su skoro isključivo, odnosno dominantno odobravani zahtjevi koji su imali visok nivo prioriteta i bili bazirani na neophodnom stručnom zanavljanju zbog odlaska u penziju ili na drugo radno mjesto, što se veoma jednostavno može provjeriti kod nadležne Agencije za državnu službu ili kroz zapisnike održanih sjednica Vijeća ministara u mandatnom, odnosno u postizbornom periodu”, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Također, iz Vijeća ministara navode da je neophodno prestati s iznošenjem neistina o aktivnostima državnih institucija, jer put do brzog imenovanja novog Vijeća ministara, što je zajednička želja svih trenutnih članova Vijeća ministara, ne ide kroz neargumentovane izjave i pritiske, nego kroz korektnu političku saradnju i bezuvjetno poštivanje vladavine zakona, te da će do tada aktuelno Vijeće ministara BiH svoj posao obavljati vrijedno i u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče tokom boravka u Briselu, gdje je predao odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kako je “odlazeća struktura Vijeće ministara zaposlila novih 450 radnika”.

On je to izjavio u kontekstu provođenja reforme javne uprave, između ostalog, jednog od uslova koje u procesu približavanja Evropskoj uniji naša zemlja treba ispuniti.

Vijeće ministara BiH zadužilo MKP da potpiše Sporazum o roamingu

Vijeće ministara BiH saopštilo je danas kako je u potpunosti prepoznalo izuzetan značaj blagovremenog potpisivanja “Regionalnog sporazuma o smanjenju cijene roaminga za zemlje zapadnog Balkana”, te je na 167. sjednici održanoj 26. februara zadužilo resorno Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da potpiše pomenuti Sporazum tokom održavanja digitalnog samita u Beogradu.

“Imajući u vidu da su nadležna ministarstva komunikacija i prometa sa državnog i entitetskih nivoa, Regulatorna agencija za komunikacije, kao i telekom operateri prethodno zauzeli stav da BiH neće moći do jula 2019. ispuniti sve obaveze za početak primjene Sporazuma, Vijeće ministara BiH je na spomenutoj sjednici zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa da u Sporazumu pozicionira BiH na najoptimalniji način, sa obavezom da početak implementacije planiranih obaveza bude u toku, a najdalje do kraja 2019. godine, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Kako se navodi, Vijeće ministara BiH izuzetno cijeni značaj i prednosti ovoga Sporazuma, prvenstveno za građane BiH, kao i kroz jačanje telekomunikacijskog tržišta, zaštitu potrošača, bolju konkurentnost i transparentnost elektronskih komunikacija.

“Pored navedenog, Bosna i Hercegovina je izuzetno posvećena jačanju i produbljivanju regionalne saradnje u svim sferama, a naročito kroz Berlinski proces i prihvaćenih inicijativa u okviru istog.

Očekujemo da će sve nadležne institucije i akteri u Bosni i Hercegovini preuzeti svoje obaveze i odgovornosti prema građanima i osigurati da BiH, zajedno sa zemljama regiona, i u ovoj značajnoj oblasti unaprijedi saradnju kroz potpisivanje Regionalnog sporazuma o smanjenju roaminga na samitu u Beogradu, ističe se u saopštenju Vijeća ministara BiH.

 

(BHRT)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti