Utorak, 30 Aprila, 2024
No menu items!

Rezolucija Evropskog parlamenta: Bez odlaganja formirati vlasti u BiH

Evropski parlament je danas u Strazburu usvojio Rezoluciju o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, u kojoj se izražava zabrinutost zbog izrazitog usporavanja reformskog procesa, do kojeg je došlo zbog “neslaganja među partijama i veoma polarizovane predizborne kampanje koja je počela vrlo rano”.

Za Rezoluciju je glasalo 468 zastupnika, 123 je bilo protiv, a 83 uzdržanih, piše Radio Slobodna Evropa.

Prije glasanja, u utorak popodne, održana je rasprava u Evropskom parlamentu oko teksta Nacrta rezolucije. S tim u vezi, predstavnici tri evropske institucije: Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Evropskog savjeta upozorili su da su reforme ozbiljno usporene i pozvali su na što hitnije formiranje svih vlasti u državi.

Autor Rezolucije, zastupnik i izvještač za BiH u Evropskom parlamentu, Dan Preda je naglasio da je na početku funkcije, 2014. godine, očekivao da će u toku njegovog mandata zemlja dobiti status kandidata.

“Ponovo su se pojavili demoni iz prošlosti, političke podjele kao i polarizacija na etničkim linijama”, naglasio je Preda i dodao kako je u Bosni i Hercegovini napredak moguć samo ako se političke elite “odreknu političkih igara i prestanu koristiti mržnju”.

Rumunski ministar za evropska pitanja George Camba je u ime Evropskog savjeta poručio da aplikacija za članstvo u EU predstavlja strateško opredjeljenje zemlje, ali da se to treba “prevesti u sveobuhvatne rezultate na terenu”.

“I mi dijelimo zabrinutost da je mnogo vremena izgubljeno na retoriku podjela u predizbornoj kampanji. Ovo je značajno usporilo reforme”, ocijenio je rumunski ministar.

a evropskog komesara nadležnog za pitanja proširenja Johanesa Hana ova retorika u BiH je dokaz da je neophodno pomirenje i jedinstvo.

“Ovo je početak kritične godine u kojoj želimo vidjeti nepovratan napredak ka EU”, upozorio je Han.

Sadržaj rezolucije

U izglasanoj rezoluciji piše da su reforme u Bosni i Hercegovini usporene od 2017. godine. Zastupnici Evropskog parlamenta smatraju da su političari BiH izražavali posvećenost reformama, međutim da je integracija u EU “sveobuhvatan proces koji zahtijeva političku volju, zajedničke napore svih sudionika i konsenzus o reformskoj agendi”. U tekstu se naglašava da deklarativna predanost evropskom putu od strane vlasti BiH, mora biti usklađena sa dosljednom implementacijom reformi koje proizlaze iz Reformske agende i pretočena u konkretne rezultate.

U dokumentu se izražava zabrinutost zbog rasprostranjene korupcije u BiH i konstantnog jaza između deklarisane političke volje za borbu i nedostatka konkretnih rezultata. U Rezoluciji se naglašava da je “slab i neadekvatan” pravni i institucionalni okvir za borbu protiv sistemske korupcije u oblastima kao što su finansiranje političkih partija, javne nabavke, sukobi interesa i prijavljivanje imovine. Takođe se izražava žaljenje zbog činjenice da vlasti na svim nivoima i dalje ignorišu ili odbijaju obavezujuće odluke pravosuđa, te da time ozbiljno osporavaju vladavinu prava.

S druge strane, Rezolucija pozdravlja smanjenje zaostalih predmeta ratnih zločina, kao i nastavak pozitivnog trenda u procesuiranju predmeta ratnih zločina koji uključuju seksualno nasilje, kao i poboljšanje u pružanju podrške žrtvama i sudskim svjedocima.

Evropski parlament osuđuje svaku glorifikaciju osoba osuđenih za najteže zločine protiv čovečnosti. “Pozivaju se svi politički lideri i institucije u BiH da odgovorno i objektivno, u interesu istine, pomirenja kao i mirne budućnosti, ocjenjuju ratne događaje i izbjegnu zloupotrebu pravosuđa u političke svrhe”, poručuje se u izglasanoj Rezoluciji.

Europoslanici smatraju da BiH i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, u predmetu Sejdić-Finci i sličnim predmetima. Putem ovog dokumenta se upozorava da je Savjet EU dobio zadatak da posebnu pažnju posveti ovom pitanju prilikom sastavljanja mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

“Što bliže BiH dođe do članstva u EU, to će postati hitnija potreba za ustavnom reformom, čiji je cilj jačanje funkcionalnosti i osiguranje zaštite ljudskih prava; budući da, do sada, političko rukovodstvo zemlje nije bilo u stanju da otkloni nedostatke u Ustavu BiH”, navodi se u tekstu.

Evropski parlament žali što je “etnonacionalistička” retorika podjela još jednom dominirala u izbornoj kampanji i nastavlja da karakteriše politički diskurs. “Evropski parlament osuđuje nacionalističku i zapaljivu predizbornu retoriku koja produbljuje jaz između tri konstitutivna naroda”, poruka je Rezolucije.

Pozivaju se svi politički lideri da se bez odlaganja uključe u formiranje vlada na svim nivoima, radeći konstruktivno zajedno i u interesu građana svoje zemlje. U izglasanoj rezoluciji se izražava žaljenje zbog toga što prije izbora nije postignut kompromis u pogledu izmjena izbornog zakonodavstva.

Napominje se da je BiH i dalje zemlja porijekla, tranzita i odredišta za trgovinu ljudima. Pozivaju se vlasti BiH da poboljšaju upravljanje granicom i jačanje specijalizovanih jedinica za istragu trgovine ljudima, kako bi se djelotvorno borila protiv krijumčara. Takođe se sa zabrinutošću primjećuje sve veći broj migranata koji dolaze u BiH u posljednje vrijeme i nedostatak koordinacije između različitih nivoa vlasti u reagiranju na ovu situaciju.

S druge strane, zastupnici Evropskog parlamenta pohvaljuju napore bosanskohercegovačkih vlasti da zaustave odlaske svojih građana na strana ratišta, te ih poziva da primjene odgovarajuće kazne za one koji odu, kao i da se pozabave njihovom kasnijom socijalnom reintegracijom. Međutim, u dokumentu se sa zabrinutošću napominje da su “ćelije radikalizacije prijavljene na određenim lokacijama u zemlji”.

Evropski parlament je takođe naveo kako je zabrinut zbog nedovoljnih obrazovnih i ekonomskih reformi, koje dovode do visokog nivoa nezaposlenosti mladih i ekonomske emigracije. Stoga su bh. vlasti pozvane da se pozabave visokim stepenom neravnopravnosti spolova kod radne snage, te značajnim isključivanjem mladih iz manjinskih grupa iz mjera obrazovanja i zapošljavanja.

Izglasana rezolucija pozdravlja konstruktivne i stabilne bilateralne odnose BiH sa susjedima i potpisivanje brojnih bilateralnih sporazuma. Dokument poziva na jačanje dobrosusjedskih odnosa sa zemljama u regionu i na dalje napore za rješavanje svih otvorenih bilateralnih pitanja, uključujući demarkaciju granice sa Srbijom i Hrvatskom.

Dok evropski poslanici primjećuju da postoji sve veći uticaj stranih sila u BiH, ova institucija “čvrsto vjeruje da jači angažman EU na strani BiH ostaje najbolji način da se osigura napredak ka evropskim vrijednostima, stabilnosti i prosperitetu u zemlji”.

(Izvor: Vijesti.ba / RSE, Foto: Vijesti.ba)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti