Utorak, 30 Aprila, 2024
No menu items!

Brčko: Zvanično zbog epidemije posao izgubilo 550 radnika

Pandemija virusa korona znatno je smanjila obim proizvodnje kako u svijetu, tako i kod nas. To je direktno uticalo i na obim poslova, a time i smanjenje potrebe za radnom snagom, zbog čega je veliki broj radnika ostao bez posla.

„Stanje usled epidemije virusa korona direktno pogađa radnike, mada po zvaničnim statističkim podacima u distriktu je bez posla ostalo oko 550 radnika dok ih je 450 dobilo posao“, kaže Ilija Kalajdzić, sekretar Sindikata distrikta.

On napominje da se u zvaničnoj statistici nigdje ne pominju radnici koji su ostali bez posla a koji su  radili na crno i koji su došli u nepovoljnu situaciju da ne mogu prehraniti svoju porodicu.

„Moramo voditi računa da se u distriktu ne smanjuju plate, da se pomogne onim najzdravijim privrednicima i da se otpuštanje radnika svede na najmanju moguću mjeru“, rekao je Kalajdzić.

Iz Sindikata upućuju apel radnicima da ni u kom slučaju ne smiju potpisivati sporazumni raskid ugovora o radu, jer onda gube sve benefite koji im po zakonu pripadaju.

„Ukoliko je otkaz uslijedio zbog ekonomskih ili drugih razloga onda poslodavac mora da izmiri sve obaveze prema radniku“, naglasio je Kalajdzić.

Ono što takođe pogađa radnike je činjenica da Zakon o radu donesen krajem prošle godine nije u potpunosti „zaživio“. Opšti akti nisu doneseni u većini preduzeća, čak ni u svim javnim preduzećima, a pogotovo u privatnom sektoru.

Kalajdzić kaže da je i rad Ekonomsko socijalnog savjeta stao i na neki način se ne čini ništa kako bi se preduprijedilo ono što nas očekuje u narednom periodu  s obzirom na eskalaciju zaraze virusom korona.

Izvor: Radio Brčko

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti