Subota, 27 Aprila, 2024
No menu items!

Vlada odobrila 1.000.000 KM za nezaposlene

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj 108. vanrednoj sjednici usvojila je Program utroška sredstava za 2020. godinu – III. dio i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2020. godinu po javnom pozivu.

 

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je po ovom programu najveći dio sredstava, 3.000.000,00 KM, predviđen za realizaciju Zakona o suzbijanju posljedica korona virusa.

 

„Također, tu je transfer od 1.000.000,00 KM Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, kako bi ova sredstva bila raspoređena nezaposlenima. Kada su u pitanju transferi u oblasti sporta i kulture najznačajnija je stavka od 1.600.000,00 KM, a taj novac će biti raspoređen po utvrđenim kriterijima, sportskim klubovima i udruženjima na prostoru Distrikta. Većina klubova u Distriktu će nastaviti takmičenje u narednoj sezoni i ti novci su im neophodni kako bi mogli započeti svoj redovan rad“, kazao je Gudeljević.

 

Na vanrednoj sjednici usvojena je i Odluka kojom se vrši prenamjena sredstava u iznosu od 3.500.000,00 KM i sredstva će se isključivo koristiti za namjene saniranja zdravstvenih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće zbog COVID-19 na području Distrikta.

 

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju kriterija za finansiranje planova i programa rada ili zahtjeva mjesnih zajednica, udruženja građana i fondacija Brčko distrikta BiH i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava grantova – subvencija u 2020. godini u Kabinetu gradonačelnika – IV. dio.

 

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada je odobrila i Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje nekretninom bez naknade i Prijedlog odluke o promjeni namjene javnog dobra.

 

Informacija o statusu i realizaciji projekta Uspostavljanje sistema za registraciju poslovanja na jednom mjestu (OSS) primljena je k znanju gdje je i data saglasnost gradonačelniku za potpisivanje Ugovora o savjetovanju sa Međunarodnom finansijskom korporacijom u ime Vlade Brčko distrikta BiH. Primljena je k znanju i Informacija o projektu „Doprinos migracijskim politikama zasnovanim na dokazima za zdravstveni i sektor                      informaciono-komunikacijskih tehnologija (IKT) u BiH gdje je i jednoglasno odobren Prijedlog odluke o imenovanju članova Savjetodavne komisije.

 

Članovi Vlade danas su održali i treći nastavak 81. redovne sjednice na kojoj je odobren Nacrt zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH kao i prateći propis Prijedlog nacrta zakona o izmjeni i dopunama Zakona o inspekcijama koji će biti upućen na daljnju skupštinsku proceduru.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti