Nedjelja, 28 Aprila, 2024
No menu items!

Vakcina protiv tuberkuloze mogla bi pomoći u borbi protiv koronavirusa

Vakcina koja se koristi u svrhu prevencije tuberkoloze  daje se zdravstvenim radnicima u Melburnu u  Australiji kako bi se ustanovilo može li poslužiti kao zaštita od koronavirusa, piše “Bloomberg”.

Koristi se već oko 100 godina, a pokazalo se da nije učinkovito samo za odbranu od tuberkuloze. Ne samo da je uobičajena imunoterapija za ranu fazu raka mokraćnog mjehura već služi i kao prva linija obrane imunološkog sistema.

Do otkrića vakcine za COVID-19 trebat će još najmanje godinu dana, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže kako do tada treba ustanoviti može li vakcina protiv tuberkuloze (BCG) smanjiti simptome kod zaraženih koronavirusom.

– Može poboljšati imunološki sistem tako da se bolje brani protiv niza različitih infekcija – rekao je Najdžel Kurtis (Nigel Curtis), stručnjak za dječje zarazne bolesti sa Univerziteta u Melburnu.

Rezultati će biti poznati nakon tri mjeseca .

Bolničko osoblje koje je dobrovoljno sudjelovalo u šestomjesečnom istraživanju u Australiji bit će nasumično raspoređeno na vakcinaciju protiv sezonske gripe i tuberkuloze – ili samo protiv gripe.

Placebo u ovoj situaciji neće funkcionirati jer nakon vakcinacije protiv tuberkuloze ostaje trag na koži – tako postaje očito ko je primio koju vakcinu.

Sudjelovat će ukupno 4 hiljade radnika.

Odbor za praćenje podataka razmotrit će rezultate nakon tri mjeseca kako bi se iznašli bilo kakvi znakovi da metoda djeluje.

– Ne bismo to radili da ne mislimo kako bi to moglo funkcionirati. Ne možemo garantovati da će uspjeti i jedini način da to saznamo je istraživanje – rekao je Kurtis za “Bloomberg”. 

 

Izvor: Avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti