Subota, 18 Maja, 2024
No menu items!

SDA i američka ambasada kritikovale dogovor koalicije na državnom nivou

SDA, u svom novom saopćenju, kritikovala je rad Trojke. SDA se prvenstveno osvrnula na sastanak Trojke sa koalicionim partnerima, HDZ-om i SNSD-om u Laktašima, za koji tvrde da je rezultirao dogovor “opasan po državu”.

“Na adresu SDA je danas posrednim putem stiglo neozbiljno pismo predsjednika stranaka Trojke, kojim se parlamentarne stranke pozivaju na sastanak zakazan za ponedjeljak u vezi izmjena Ustava Bosne i Hercegovine s ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Poziv je i suštinski i formalno diletantski, čak nije ni potpisan od predsjednika SDP-a, NIP-a i NS, a očekivanje da svi akteri u roku dva-tri dana dostave svoje prijedloge pokazuje zabrinjavajuću neozbiljnost s kojom Trojka pristupa tako važnim pitanjima kao što je ustavna reforma.

Još je gore po Trojku što ovakvim odnosom prema suštinskim pitanjima za državu želi graditi jeftini PR, pokušavajući ublažiti štetu nakon dogovora kojeg su sa SNSD-om i HDZ-om postigli na Dodikovom privatnom imanju u Bakincima kod Laktaša.

S obzirom da već imaju postignut dogovor, vladajuća koalicija Trojka-SNSD-HDZ, trebalo bi da u Parlamentu BiH ponudi rješenje, te da zvanično, sa svim detaljima upozna cjelokupnu bh. javnost. Uostalom, na tome da vladajuća koalicija mora ponuditi rješenja predstavnici Trojke su insistirali godinama dok su bili u opoziciji, pa je pitanje zbog čega sada odustaju od vlastitih principa.

Jasno je da je dogovor iz Laktaša opasan po državu, na šta upozoravaju i domaći i dobronamjerni međunarodni akter, i da sada Trojka formalnim, neozbiljnim sastancima pokušava ublažiti vlastitu štetu.

Od njihovog neznanja, opasnog po državu, ne može ih spasiti nikakav sastanak.

SDA neće učestvovati u spašavanju Trojke, niti na neozbiljnim sastancima o temama najbitnijim za budućnost države.”, stoji u saopćenju Stranke demokratske akcije.

Sadržaj dokumenta napisanog u Laktašima kritikovala je i američka ambasada u BiH, koja ističe da se u dokumentu nalazi “vrlo malo o izbornom integritetu”.

“Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, ali vrlo malo o izbornom integritetu. Kao što su Sjedinjene Države već napomenule, jedini legalni način rješavanja presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi s predsjedništvom su ustavne promjene”, stoji u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.

Istakli su i nedostatke predloženog načina skeniranja glasačkih listića, “Čini se da je jezik koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljen kako bi se očuvale mogućnosti izborne prijevare koje su opteretile izbore u oktobru 2022., a ne kako bi se osiguralo da se glasački listić svakog građanina računa kao izglasan. Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad tim tijelima ključna je za jačanje demokracije u zemlji”.

Ipak, Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, negira postojanje prijedloga s kojim su se složili u bošnjačko-građanskom bloku.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti