Nedjelja, 28 Aprila, 2024
No menu items!

Skupština Distrikta usvojila Izmjene i dopune Zakona o budžetu

Skupština Brčko distrikta BiH je na 48. redovnoj sjednici usvojila, u drugom čitanju, Izmjene i dopune Zakona o budžetu i Zakona o izvršenju Budžeta Distrikta za 2023. godinu.

U drugom čitanju usvojene su i Izmjene zakona o platama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika pravobranioca u Pravobranilaštvu Distrikta, izmjene zakona o javno-privatnom partnerstvu i o državnoj službi u organima javne uprave.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da će Izmjenama Zakona o budžetu i Zakona o javno-privatnom partnerstvu biti omogućena brža realizacija kapitalnih projekata.

Predsjedavajući Zakonodavne komisije Ljubiša Lukić rekao je da su Izmjene Zakona o budžetu usvojene uz devet amandmana od kojih je većina tehničke prirode, osim posljednjeg koji je omogućio projektima za koja su obezbijeđena sredstva u budžetu, a još nemaju građevinsku dozvolu, da uđu u predimplementacionu fazu u kojoj će ostati do realizacije.

U Zakonu o platama pravobranioca i zamjenika pravobranioca, kaže Lukić, bila je jedna izmjena, koja se odnosi na to da se korekcija plata vrši tek onda kada prosječna plata u Distriktu dostigne nivo od 1600 KM, a ne 1200 KM kako je to bilo u osnovnom zakonu.
U prvom čitanju usvojene su izmjene Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Distrikta, te Izmjene Zakona o pravnim licima koje osniva Distrikt kojim će biti omogućeno da se srednje škole u Distriktu konstituišu kao ustanove, odnosno posebna pravna lica.

Data je saglasnost na Izmjenu Finansijskog plana Zavoda za zapošljavanje Distrikta za 2023. godinu. Direktorica Zavoda Tamara Duvnjak Mitrović rekla je da će se ovom izmjenom Programu za samozapošljavanje u poljoprivredi na već izdvojenih 500 000 KM za ove namjene dodati još 81 200 KM neutrošenih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa za ove namjene.

Ona je navela da će javni poziv biti raspisan za sedam ili deset dana, te da aplikant može da dobije maksimalno 22 000 KM.

 

Skupština Brčko distrikta BiH

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti