Subota, 28 Januara, 2023
No menu items!

Više od 2 miliona KM potrošeno za nezakonite ugovore u brčanskom obrazovanju

Revizija finansijskog poslovanja i usklađenosti poslovanja sa važećim zakonskim i drugim relevantnim propisima Odjeljenja za obrazovanje za period 01.01.-31.12.2021. godine utvrdila je da je ova organizaciona jedinica Vlade Brčko distrikta BiH vršila angažovanje nastavnog osoblja za redovno odvijanje nastave u obrazovnim ustanovama, zaključivanjem ugovora o privremenim poslovima u iznosu od 2.148.910 KM.

Ured za reviziju javne uprave i institucija u Distriktu konstatovao je da je angažovanje vršeno bez postojanja unaprijed utvrđenih i provedenih procedura o načinu izbora konkretnih izvršilaca (nastavnog osoblja), koje bi osigurale načelo transparentnosti u postupku izbora.

” Ugovori su zaključivani na period kraći od godine dana, ali se isti zanavljaju tako da ukupno angažovanje pojedinih lica traje duže od jedne godine (nekoliko godina). Nisu utvrđene procedure i kriteriji koji bi osigurali načelo transparentnosti u postupku izbora izvršilaca, što nije u skladu sa odredbama Zakona o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH i Pravilnikom o radu službenika i namještenika u organima javne uprave Brčko distrikta BiH.”

Konstatovano je u izvještaju o finansijskoj reviziji Odjeljenja za obrazovanje koje je, od revizora koji su je proveli, dobilo ocjenu „mišljenje sa rezervom“.

Unaprijed propisati procedure

U preporukama, revizori su naglasili da je Odjeljenje za obrazovanje zaduženo za djelatnost od velikog društvenog interesa, te da je u cilju postizanja transparentnosti u postupku izbora, potrebno unaprijed propisati procedure o načinu izbora nastavnog osoblja.

” Potrebno je dosljedno poštovati odredbe Zakona u dijelu angažovanja lica za obavljanje posebnih poslova iz nadležnosti Odjeljenja za koje nisu predviđena radna mjesta i rokom ne dužim od jedne godine. Potrebno je dosljedno poštovati odredbe Zakona o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH u dijelu utvrđivanja kriterija i procedura za angažovanje lica za obavljanje posebnih poslova. Potrebno je dosljedno provoditi odredbe Pravilnika o radu u dijelu praćenja i kontrole obavljanja posebnih poslova i kod zaključenih ugovora definisati način dokumentovanja kvaliteta i količine izvršenih poslova.”

Više od 600 nezakonitih ugovora

Kada je riječ o angažovanju lica po tzv. ugovorima o djelu, brčansko Udruženje građana „Demos“, unazad godinu dana, u sklopu projekta “Stop nezakonitom zapošljavanju“, ukazuje na činjenicu da se takvim odnosom angažovanima uskraćuju osnovna radnička prava i da je, prema njihovim podacima, u javnom sektoru Brčko distrikta u 2020. godini nezakonito angažovano više od 600 radnika po ugovorima van radnog odnosa.

 

 

 

Plural.ba

Najnovije vijesti

Čelnici Distrikta održali sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik...

Skupština donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih funkcija

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je Skupština na 37. redovnom zasjedanju donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih...

Brčko: Otvorena izložba “Prvaci/prvakinje”

https://www.youtube.com/watch?v=Fg-LzUMpiEw

Skupština Distrikta započela 37. redovno zasjedanje

https://www.youtube.com/watch?v=G26G-fn8d-U&t=24s

U službenoj posjeti Policiji Distrikta boravila ambasadorica Francuske u BiH

 U službenoj posjeti Policiji Brčko distrikta BiH danas je boravila ambasadorica  Republike Francuske u Bosni i Hercegovini njena ekselencija Kristina Tudik (Christine Toudic) u...
- Reklama -

Više vijesti