Četvrtak, 28 Septembra, 2023
No menu items!

Koalicija “Pod lupom”: Izborni dan na najvećem broju biračkih mjesta protekao u skladu sa Izbornim zakonom BiH

Preliminarna ocjena izbornog dana za Opšte izbore 2022. godine Koalicije „Pod lupom“ je da je izborni dan na najvećem broju biračkih mjesta protekao u skladu sa Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima.

Primjetna su poboljšanja u odnosu na prethodne izborne cikluse, a što je dobrim dijelom rezultat implementacije 14 preporuka Koalicije „Pod lupom“ samo za ove izbore tj. niza tehničkih unapređenja u procesu glasanja na izborni dan. Zabilježeno je manje slučajeva zloupotreba pomoći pri glasanju i porodičnog glasanja. 

Pravni tim Koalicije „Pod lupom“ obradio je 91 teže kršenje izbornih pravila, od kojih bi dio mogao imati uticaj na izborni rezultat na predmetnim biračkim mjestima. Zabilježeni su pritisci na birače i druge procesne nepravilnosti, od kojih se izdvajaju nepravilnosti tokom glasanja.

Zabilježene nepravilnosti ukazuju na potrebu dodatnog unapređenja izbornog procesa u kvalitativnom smislu, posebno u segmentima sprečavanja krivičnih djela koja se odnose na nedozvoljene pritiske na birače i reforme biračkih odbora, prije izbornog dana. Na izborni dan potrebno je uvođenje novih tehnologija (elektronske identifikacije birača, skeniranja glasačkih listića i elektronske tabulacije rezultata glasanja).

Koalicija „Pod lupom“ očekuje se da se sve nepravilnosti, posebno one koje imaju elemente krivičnog djela, što hitnije istraže kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i glasovi birača.

Rezultati izbora za Predsjedništvo BiH

Koalicija „Pod lupom“ obrađivala je i rezultate glasanja za članove Predsjedništva BiH na statistički reprezentativnom uzorku biračkih mjesta (tzv. PVT). Možemo potvrditi da su rezultati za sve tri utrke za članove Predsjedništva BiH unutar margine statističke greške, što znači da su u skladu sa rezultatima koje još uvijek obrađuje CIK BiH. 

Rezultati Koalicije „Pod Lupom“ za Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH:

  1. DENIS BEĆIROVIĆ 57,49% (sa marginom greške od +/- 1,45%)
  2. BAKIR IZETBEGOVIĆ 37,23% (sa marginom greške od +/- 1,60%)
  3. MIRSAD HADŽIKADIĆ 5,27% (sa marginom greške od +/- 0,28%)

 

 

Najnovije vijesti

Usvojen rebalansa budžeta Distrikta u iznosu od 40.576. 539, 85 KM

Na 49. redovnoj sjednici poslanici su usvojili Prijedlog rebalansa budžeta Distrikta u iznosu od 40 576 539, 85 KM...

Brčko: Od pokvarenog kajmaka do opomene pred tužbu

Prije mjesec dana na adresu redakcije BDC TV stigla je fotografija pokvarenog kajmaka koju je zabilježio čitalac u obližnjem marketu na području Brčko distrikta...

Brčko: Bulatović pozdravlja početak nove školske godine

Povodom početka nove školske godine šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, Zoran Bulatović, posjetio je Treću osnovnu i Tehničku školu. Tom...

Zvaničnici Brčko distrikta BiH uputili čestitku povodom početka nove školske godine

Povodom početka nove školske godine najviši zvaničnici Brčko distrikta BiH danas su uputili čestitke. " Poštovani učenici, roditelji i prosvjetni radnici, upućujemo vam iskrene čestitke povodom...

Milijana Simić: Politika diktira godišnje rotacije učitelja u školama

Svaki početak školske godine u Brčkom je izuzetno stresan za roditelje učenika koji su u razrednoj nastavi. Nekada je to bio najljepši dio godine,...
- Reklama -

Više vijesti