Nedjelja, 14 Avgusta, 2022
No menu items!

Kadrić odgovorio Apelacionom sudu: Iznesene podatke ne negirate

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić  na svojoj facebook stranici objavio je komentar na današnje saopštenje Opšte sjednice sudija Apelacionog suda ove lokalne zajednice.
Nakon 15 dana novinarskog insistiranja, inače uopće ne bi reagovali, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH se oglasio iznuđenim saopćenjem kao reakciju na press kojim sam problematizirao dvije presude Suda.
Osim nepotrebnog teorijskog “podučavanja” na osnovu kojih pravnih akata Sud postoji i radi i da još od Montesquieu-a vlast se dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku kao i kako se i u kojoj proceduri sudske odluke mogu preispitivati, ništa od kontraargumentacije nisu naveli, očito i nemaju.
Sve navedeno je i napisano samo da bi se “nerado” nešto napisalo jer je jedan novinar bio uporan. Niti jednom riječju ne negiraju iznesene podatke i iskazane sumnje koje navedene presude čine “neočekivanim”, već podatke koje sam iznio nazivaju neuravnoteženim i neodgovornim kritičkim komentarima i pritiskom na Sud.
Znači, to da je troje sudija preinačilo dvije presude četvero sudija, a preinačenu presudu izradio sudija izvjestilac “pripravnik” i da se retroaktivno dosuđuju naknade uposlenicima Kancelarije za pravnu pomoć za period kada nije postojao zakonski osnov za to i sve prateće primjedbe koje su ove presude učinile “neočekivanim” su za Sud pritisak i neuravnoteženi komentari.
Vrhunac reagovanja je nuđenje javnosti da čita obrazloženja presuda, što je očit izraz potcjenjivanja javnosti.
Podsjećam Sud da su, po Distrikt, mnoge presude bile nepovoljne na koje nismo reagovali jer ih nisu pratile ovolike kontraverze za koje Policija već vodi istragu.
Također, sudske presude se preispituju pravnim lijekovima, a samim time što su predmeti riješeni po reviziji, Distrikt nema mogućnost pravnog lijeka, što je vama itekako poznato.
Stoga, prema svojim statutarnim i zakonskim obavezama zaštite interesa Distrikta i prava javnosti na informisanost o radu, kako zakonodavne i izvršne tako i sudske vlasti, nastavit ću izvještavati javnost.
Jer, Montesquieu kaže i da se trodiobna vlast međusobno mora nadzirati i ograničavati u djelovanju, kako ni jedna od njih ne bi zloupotrijebila vlast na štetu slobode i pravne sigurnosti građana.
Možda prvi naredni komentar bude šta je sve pratilo desetine izgubljenih sporova po tužbama uposlenika Odjela za obrazovanje, počev od prve tužbe koja je postala pravosnažna juna 2013. godine!

Najnovije vijesti

Vlada Distrikta okončala 67. redovnu sjednicu

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na prvom nastavku 67. redovne sjednice usvojila je Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti...

U Brčkom 22. Međunarodna likovna kolonija “Sava”

U okviru manifestacije “Brčansko ljeto - Savski cvijet 2022” organizovana je 22. po redu Međunarodna likovna kolonija “Sava”. Umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne...

Brčko: Zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga slobode lišeno jedno lice

Policija Brčko distrikta BiH je na osnovu kontinuiranih planskih aktivnosti i operativnih saznanja na sprečavanju i suzbijanju organizovanog kriminaliteta i neovlaštene proizvodnje i stavljanja...

Brčko: Sutra “Dan za druženje” na Trgu mladih za klince i klinceze

Škola sporta „Olympic kids“ i Omladinski centar „Vermont“ u susret dana Mladih koji se obilježava 12.08.2022. godine organizuju „Dan za druženje“ na Trgu mladih...

Brčko: U petak promocija romana “Kletva”

U okviru manifestacije "Brčansko ljeto - Savski cvijet 2022." u Gradskoj biblioteci biti će upriličena promocija romana " Kletva", autorice Jelene Bačić Alimpić. Promocija romana...
- Reklama -

Više vijesti