Subota, 27 Aprila, 2024
No menu items!

Kadrić odgovorio Apelacionom sudu: Iznesene podatke ne negirate

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić  na svojoj facebook stranici objavio je komentar na današnje saopštenje Opšte sjednice sudija Apelacionog suda ove lokalne zajednice.
Nakon 15 dana novinarskog insistiranja, inače uopće ne bi reagovali, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH se oglasio iznuđenim saopćenjem kao reakciju na press kojim sam problematizirao dvije presude Suda.
Osim nepotrebnog teorijskog “podučavanja” na osnovu kojih pravnih akata Sud postoji i radi i da još od Montesquieu-a vlast se dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku kao i kako se i u kojoj proceduri sudske odluke mogu preispitivati, ništa od kontraargumentacije nisu naveli, očito i nemaju.
Sve navedeno je i napisano samo da bi se “nerado” nešto napisalo jer je jedan novinar bio uporan. Niti jednom riječju ne negiraju iznesene podatke i iskazane sumnje koje navedene presude čine “neočekivanim”, već podatke koje sam iznio nazivaju neuravnoteženim i neodgovornim kritičkim komentarima i pritiskom na Sud.
Znači, to da je troje sudija preinačilo dvije presude četvero sudija, a preinačenu presudu izradio sudija izvjestilac “pripravnik” i da se retroaktivno dosuđuju naknade uposlenicima Kancelarije za pravnu pomoć za period kada nije postojao zakonski osnov za to i sve prateće primjedbe koje su ove presude učinile “neočekivanim” su za Sud pritisak i neuravnoteženi komentari.
Vrhunac reagovanja je nuđenje javnosti da čita obrazloženja presuda, što je očit izraz potcjenjivanja javnosti.
Podsjećam Sud da su, po Distrikt, mnoge presude bile nepovoljne na koje nismo reagovali jer ih nisu pratile ovolike kontraverze za koje Policija već vodi istragu.
Također, sudske presude se preispituju pravnim lijekovima, a samim time što su predmeti riješeni po reviziji, Distrikt nema mogućnost pravnog lijeka, što je vama itekako poznato.
Stoga, prema svojim statutarnim i zakonskim obavezama zaštite interesa Distrikta i prava javnosti na informisanost o radu, kako zakonodavne i izvršne tako i sudske vlasti, nastavit ću izvještavati javnost.
Jer, Montesquieu kaže i da se trodiobna vlast međusobno mora nadzirati i ograničavati u djelovanju, kako ni jedna od njih ne bi zloupotrijebila vlast na štetu slobode i pravne sigurnosti građana.
Možda prvi naredni komentar bude šta je sve pratilo desetine izgubljenih sporova po tužbama uposlenika Odjela za obrazovanje, počev od prve tužbe koja je postala pravosnažna juna 2013. godine!

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti