Četvrtak, 30 Marta, 2023
No menu items!

Opšti izbori u BiH biće održani 2. oktobra

Opšti izbori u BiH biće održani 2. oktobra, odlučila je danas Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Izbori su raspisani za članove predsjedništva BiH, parlamentarnu skupštinu BiH, parlament Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS, za Skupštinu Distrikta Brčko i kantonalne skupštine, prenio je portal Klix.

Odluka nije donesena jednoglasno jer je pet od sedam članova CIK-a bilo saglasno da se izbori raspišu, dok je jedan član, Vlado Rogić, bio protiv, a jedan nije prisustvovao sjednici.

Osim odluke o raspisivanju izbora, Centralna izborna komisija je donijela i niz drugih propratnih odluka o organizaciji izbornog procesa.

Odredbe Izbornog zakona predviđaju da se sredstva za održavanje izbora moraju obezbijediti u roku od 15 dana nakon što je Centralna izborna komisija BiH donijela odluku da se raspišu izbori.

Iz CIK-a su potvrdili agenciji Srna da ne sumnjaju u to da će novac za održavanje izbora biti obezbijeđen na vrijeme, iako budžet institucija BiH još nije usvojen.

 

Izvor: espreso.co.rs

Najnovije vijesti

U Brčko distriktu zabilježeni slučajevi kršenja visine marže kod prodaje nafte

Inspektori Inspektorata Brčko distrikta BiH u prvom kvartalu ove godine izvršili su 39 kontrola kvaliteta goriva na benzinskim pumpama,...

Nedavno smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA) kritikuje novu vlast

Nedavno smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA) na svojoj zvaničnoj fb stranici kritikovao je novu vlast. " Izuzev ekscesivnog promoviranja protokolarnih susreta, pa...

Turistička zajednica serijalom TV emisija promoviše turističke potencijale Brčko distrikta

Udruženje Turistička zajednica Brčko distrikta BiH, u proteklih godinu dana realizovala je nekoliko značajnih projekata među kojima se izdvaja obilježavanje Svjetskog dana voda, Svjetskog...
- Reklama -

Više vijesti