Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
No menu items!

Skupština Distrikta podržala privatnu inicijativu za izgradnju savremene Bolnice

Skupština Brčko distrikta je u nastavku 20. redovne sjednice usvojila prijedlog odluke o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe za potrebe izgradnje savremene bolnice.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je procijenjena cijena Direkcije za finansije, po kojoj je novosadskom investitoru prodato devet duluma zelje, korektna cijena te da se u ovoj poslovnoj inicijativi vidi šansa za unapređenje zdravstva na području Brčko distrikta, ali da neće biti ugroženo funkcionisanje Javne zdravstvene ustanove.

„Kroz ovaj postupak osigurani su interesi Distrikta Brčko. I ova specijalna pogodba, koja je jedna u nizu koje ćemo imati u narednom periodu, možda ukazuje na potrebu izmjene Zakona o raspolaganju javnom imovinom budući da bi bilo neophodno da u lancu odlučivanja o specijalnoj pogodbi budu i resorna odjeljenja Vlade. U ovom konkretnom slučaju to je Odjeljenje za zdravstvo koje bi moglo da analizira vrijednost specijalne pogodbe sa stanovišta djelatnosti na koju se ona odnosi“, istakao je Milić.

Skupština je dala saglasnost Javnom preduzeću „Putevi Brčko“ na odluku o raspodjeli neraspoređenih neto dobiti iz 2017. i 2019. godine i raspodjeli sredstava po osnovu ostvarenih ušteda na projektu „Izgradnja parkirališta kod bolnice“.

Usvojene su izmjene i dopune odluka koje se odnose na povjeravanje izgradnje kružnih raskrsnica na tranzitnim saobraćajnicama u gradskom području i na izgradnju i rekonstrukciju puteva Javnom preduzeću „Putevi Brčko“, kao i odluka o povjeravanju izgradnje i rekonstrukcije javnih puteva ovom preduzeću.

Direktor Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ Vlado Jeftić je rekao da ovo preduzeće ima oko 4.500.000 KM neutrošenih neto dobiti iz prethodnih godina koje će biti namijenjene za sanaciju i rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih putnih pravaca u skladu s odlukama Skupštine, i da bi do kraja godine trebala biti izgrađena dva kružna toka, od ukupno šest planiranih.

Na 20. redovnoj sjednici Skupština je dala saglasnost na Strateški plan Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ za period 2022-2024. godina, na izmjenu odluke o isplati toplog obroka te na izmjenu Pravilnika o platama i drugim primanjima zaposlenih u ovom preduzeću.

Sa dnevnog reda je povučena tačka koja se odnosila na davanje saglasnosti na Plan poslovanja Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ za 2022. godinu.

Primljeni su k znanju Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Direkcije za finansije Brčko distrikta za 2020. godinu, Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja JZU „Zdravstveni centar Brčko“ za 2020. godinu, Izvještaj o reviziji finansijskog izvještaja na dan 31. 12. 2020. godine JP „Putevi Brčko“, Izvještaj revizije učinka aktivnosti Vlade i institucija Brčko distrikta u procesu donošenja podzakonskih akata o unutrašnjoj organizaciji i Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Brčko distrikta za 2020. godinu.

Tačke dnevnog reda koje su se odnosile na razmatranje različitih informacija po prijedlozima poslanika odložene su za narednu sjednicu čiji termin održavanja će biti naknadno utvrđen.

 

 

 

 

 

 

 

STRUČNI SAVJETNIK ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Maja Kovačević

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti