Četvrtak, 9 Maja, 2024
No menu items!

Brčko: Sutra otvaranje izložbe “Žene humanitarke”

Omladinski centar Vermont i Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini sa zadovoljstvom Vas pozivaju na izložbu fotografija “Žene humanitarke” u Gradskoj vijećnici Brčko (Roberta B. Ovena broj 1) od 3. do 28 februara.

Ova izložba, koju je iniciralo ministarstvo za Evropu i Vanjske poslove Francuske, ističe angažman žena u humanitarnom radu.

Napravljena u saradnji sa devet francuskih NVO koje djeluju na međunarodnom planu, ova izložba predstavlja raznovrsnost misija u kojima žene pomažu najslabijima u svijetu.

Iiako se žene često predstavljaju kao korisnice humanitarnih programa, one su takođe i njihovi najznačajniji akteri.

Pandemija je istakla i nejednakosti kojima su žene svakodnevno izložene pa samim tim i potrebu većeg učešća žena u procesu odlučivanja u svim oblastima života, jednakosti u platama, eliminacije svih oblika eliminacije nasilja nad ženama i djevojkama, ali i pravičnu raspodjelu porodičnih i kućanskih poslova.

Izložba “Žene humanitarke” podsjeća nas da žene imaju svoje mjesto u svim sektorima i svim poslovima i da nećemo postići jednakost spolova i osamostaljivanje žena bez opšte mobilizacije za njihovo puno učešće u društvu.

To je ono što Francuska zastupa, posebno putem svoje Međunarodne Strategije za jednakost žena i muškaraca koja se konkretno provodi prošle godine kroz Forum za jednakost generacija. Predsjednik Republike Francuske Emanuel Makron uvrstio je jednakost žena i muškaraca među svoje prioritete tokom petogodišnjeg mandata.

“Kroz ovu izložbu, mi želimo odati priznanje svim ženama koje svakodnevno pomažu drugima i čine društvo boljim. Nakon Sarajeva i Mostara, drago mi je da je ona sada pred stanovnicima Brčkog i zahvaljujem udruženju Omladinski centar Vermont za dragocjenu pomoć u ovom projektu. Pozdravljam dakle našeg partnera, koji već dugo podržava stvaranje prilika za mlade u društvu i, među svojim brojnim uspješnim aktivnostima, pokazuje istinski angažman u borbi za jačanje mjesta žena i djevojaka u društvu”, istakla je Njena Ekselencija Gospođa Kristin Tudik, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini.

“Dosadašnje analize su nam pokazale da žene zastupaju svoje interese na samo 17 % funkcija u Brčko distriktu iako je neupitno da su oduvijek bile, a i danas su stub porodice, a samim tim i društva. Heroine koje smo izabrali na ovim fotografijama su samo neke koje oslikavaju društvo u kojem želimo živjeti i koje želimo slijediti. Takvih je mnogo i u Brčkom i nadam se da ćemo sledeću izložbu imati sa ženama Brčkog. Posebno mi je drago da ovu izložbu radimo sa našim prijateljima iz Francuske, a da su ovde sa nama sve strukture društva čime pokazujemo da je multietničnost jedna od najvažnijih segmenata našeg društva”, naglasio je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra Vermont.

Omladinski centar „Vermont“ profilisao je svoj rad u pet djelovanja: 1/obrazovanje, 2/zapošljavanje, 3/pomoć marginalizovanim grupama, 4/borba protiv korupcije i 5/jačanje uloge žene u društvu.

foto: nezavisne.com

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti