Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Brčko: Nova runda pregovora o auto-putu Sarajevo – Beograd

Predstavnici “Autoputeva RS” trebalo bi da s kolegama iz FBiH i nadležnima u Brčkom sutra započnu novu rundu pregovora o autoputu koji treba da spoji Beograd i Sarajevo, odnosno o trasi kroz Distrikt.

Brčko je u ovom projektu veoma važno jer je Srpskoj potrebna ta spojnica za autoput od Rače prema Banjaluci, ali značajna je i trasa koja ide od Rače, preko Bijeljine, do Tuzle, Zavidovića, Žepča i Sarajeva.

Predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, odnosno nadležnih institucija i javnih preduzeća o izgradnji autoputa od Sarajeva do Beograda otvoreno su razgovarali u decembru prošle godine, sa akcentom na dionicu koja bi trebalo da ide preko teritorije Brčko distrikta, jer je svojevrsno čvorište.

Tada je gradonačelnik Brčkog, Esed Kadrić zadužen da što prije organizuje novi sastanak u vezi s gradnjom autoputa kako bi otvorili ozbiljne pregovore o tom projektu u BiH, a posebno razmotrile moguće trase kroz Distrikt.

Kadrić juče nije odgovarao na telefonske pozive, a predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić kratko je potvrdio da je sastanak zakazan za sutra te da će poslije toga biti više informacija.

Ranije je objelodanjeno da postoji pet-šest potencijalnih trasa, te da je fokus na odabiru najbolje i najpovoljnije, kako bi čim prije bilo otvoreno novo poglavlje i dat jači vjetar u leđa cijelom projektu, imajući u vidu da Srbija znatno napreduje sa izgradnjom mosta na Rači.

Prvi čovjek “Autoputeva RS “ Dušan Topić nedavno je za “Glas” potvrdio da su imenovali članove za rad u zajedničkoj komisiji koja će razmatrati trase kroz taj grad, te da očekuje da će brzo postići konačni dogovor. S direktorom “Autocesta FBiH” Elmedinom Voloderom juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Stav o projektu i predstojećem poslu objelodanio je Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta. Poručili su, između ostalog, da su analizirane kombinacije trase autoputa, te da je predložena trasa duga oko 33, a ne 55 kilometara kako je prezentovano javnosti.

– Zakon definiše postupak donošenja dokumenata prostornog planiranja. Nakon prihvatanja nacrta od strane nosioca pripreme, plan je izložen na uvid za primjedbe i prijedloge. Zavod je otvoren da s predstavnicima entitetskih vlasti i javnih preduzeća razgovara i prihvati sugestije i primjedbe, ako se predloženo rješenje može poboljšati, a kako to i zakon nalaže – kazali su u Zavodu.

Predstavnici BiH su u Ankari u martu 2021. tokom sastanka s delegacijom Turske, potpisali Sporazum o izgradnji autoputa, od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te od Sarajeva, Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do Rače. Radovi u Srbiji su ozvaničeni u oktobru 2019. godine kada je u Sremskoj Rači, uz zvaničnike BiH i Srbije, bio i predsjednik Turske.

Finansiranje

U vezi sa izgradnjom autoputa Sarajevo – Beograd još ima mnogo otvorenih pitanja, a jedno je ono koje se tiče finansiranja. Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović poručio je za “Glas” da je predviđeno da sastanak u Brčkom bude na nivou predstavnika Srpske i FBiH, i da će, kada bude jasna trasa kroz Distrikt, detaljnije razgovarati i cijelom projektu.

 

 

 

Izvor: (glassrpske.com)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti