Utorak, 30 Aprila, 2024
No menu items!

Čelnici Distrikta razgovarali s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem o stanju u Distriktu

U Gradskoj vijećnici u Brčkom danas su gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik Ivo Filipović održali sastanak s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i premijerom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem.

Kako je kazao Kadrić, na današnjem sastanku rukovodstva Vlade i Skupštine su, u skladu sa svojom odgovornošću, razgovarali sa Džaferovićem o novonastaloj situaciji u Bosni i Hercegovini, te su predstavili i afirmisali sve velike infrastrukturne projekte koji se tiču Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Mi smo iznijeli svoja stajališta, da smo uspjeli pokazati zavidan nivo otpornosti na sve utjecaje i događanja u Bosni i Hercegovini, s namjerom da očuvamo političku stabilnost u našoj političkoj zajednici i tamo gdje imamo odgovornost prema građanima Distrikta Brčko. Uspjeli smo prevazići izazove, pokazali smo visok stepen razumijevanja, uvažavanja i tolerancije i mi smo se sada fokusirali na nastavak aktivnosti, na realizaciju važnih projekata, pri čemu smo dobili podršku gospodina Džaferovića“, kazao je Kadrić.

On se osvrnuo i na često spominjanje Distrikta, kao mjesto potencijalnih sukoba i incidenata, u medijima, što izaziva izvjesnu nelagodu i strah kod građana Brčko distrikta BiH, te je istakao da nema razloga za takve osjećaje.

Dali smo veliku podršku i povjerenje Policiji Brčko distrikta BiH, Vlada i Skupština neometano funkcionišu i mi nastavljamo sa svojim aktivnostima. Imali smo priliku danas još jednom s premijerom Vlade Federacije proći kroz nekoliko važnih projekata, međusobno informisati o dosadašnjim koracima, a uskladit ćemo vrlo brzo i s Vladom Republike Srpske neke aktivnosti i procese, te nastavljamo raditi za boljitak i građana Distrikta Brčko i Bosne i Hercegovine u cijelosti“, dodao je gradonačelnik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je današnjom posjetom želio da vidi kakvo je stanje u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, kao i da pošalje važne poruke.

Ono što sam čuo od čelnika Distrikta je nešto umirujuće i nešto što daje sasvim sigurno jedan drugačiji pogled kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Oni međusobno sarađuju, učinili su i učinit će sve kako bi situacija u Brčko distriktu BiH bila potpuno stabilna. Moja poruka ljudima u Brčko distriktu BiH i cijeloj Bosni i Hercegovini je ta da su stabilnost i mir najbitnije dvije riječi koje izgovaramo u proteklo vrijeme, na čemu treba svi zajedno u Bosni i Hercegovini da radimo“, kazao je Džaferović.

U svom obraćanju istakao je da je neophodno čuvati dostignuti nivo reformi u Bosni i Hercegovini, da se obavljaju ekonomske i ukupne društvene reforme u Bosni i Hercegovini, kao i da Bosna i Hercegovina treba ići evropskim putem koji je jedini mogući put. Sve ostalo, prema riječima Džaferovića, vodi u neizvjesnost, destabilizaciju i na put koji nikome ništa u BiH ne može donijeti dobro.

Najvažnije je raditi na što uspješnijem poslovanju Luke Brčko, na plinskim konekcijama, elektrifikaciji pruge od Banovića do Brčkog, na izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd koji treba da ide kroz Distrikt“, rekao je Džaferović, dodavši: „Pozivam na mir, na stabilnost, na tolerantnu retoriku sve političke aktere u Bosni i Hercegovini. Pozivam ih odavde, iz Brčko distrikta BiH, jedne izrazito multietničke sredine koja se izgrađivala kao Distrikt i koja može da posluži svim drugim sredinama unutar Bosne i Hercegovine“.

Nakon održanog sastanka, gradonačelnik Kadrić je zajedno sa Džaferovićem i Novalićem obišao centar grada, a potom su posjetili novootvoreni ured Federacije Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti