Nedjelja, 25 Oktobra, 2020
No menu items!

Brčko: Okrugli sto na temu „Brčko distrikt BiH 20 godina poslije”

U organizaciji BZK „Preporod“ Brčko jučer je u Domu Islahijeta u Brčkom održan okrugli sto na temu „Brčko distrikt BiH 20 godina poslije“. Ove godine se navršilo 20 godina od uspostave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te je brčanski „Preporod“ ovaj jubilej iskoristio kao povod za radni sastanak na kojem je razgovarano o dostignućima Brčko distrikta u proteklim godinama te njegovim perspektivama u budućnosti.

U pozdravnom obraćanju predsjednik BZK „Preporod“ Brčko Edin Jašarević je kazao da su sva djelovanja brčanskog „Preporoda“ vođena idejom da su kultura i obrazovanje poligon na kojem se „Preporod“ bori za bolje Brčko te da je ovaj skup prilika za otvorenu diskusiju na temu šta je Brčko distrikt BiH danas dvadeset godina nakon donošenja Arbitražne odluke.

“Dugo se osjeća potreba za okupljanjem kakvo je ovo današnje. Današnji skup je prilika za razmjenu mišljenja i iskustava, ali pretpostavka za osnivanje foruma koji će trajno djelovati analizirajući aktuelne kulturne i političke potrebe Bošnjaka u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i njegovom okruženju”,  izjavio je Jašarević.

Počasni predsjednik BZK „Preporod“ Brčko Ćazim Suljević je u svome izlaganju naglasio da su Arbitražnom odlukom i Statutom Brčko distrikta BiH dobijene formalne pretpostavke za građansko uređenje Distrikta.

“Podsjećam da su Konačnom arbitražnom odlukom entiteti obavezani na trajni prenos ovlaštenja na Vladu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koja je obavezana da autonomno kreira vlastiti zakonodavni okvir usklađen sa Zakonima Bosne i Hercegovine. Temeljna odrednica da u Distriktu važe zakoni države Bosne i Hecegovine i da zakonodavstvo Distrikta mora biti usklađeno sa zakonima BiH ne primjenjuje se dosljedno. Također podsjećam  da smo kroz sve ove godine trebali strpljivo i uporno insistirati na zvaničnom povezivanju sa organima i institucijama Bosne i Hercegovine. Rezultati su više nego skromni i umjesto toga imamo procese entitetizacije Brčko distrikta BiH”, naglasio je Suljević.

Prisutnima se obratio i akademik Ejup Ganić koji je u doba arbitraže za Brčko bio voditelj arbitražnog tima Federacije Bosne i Hercegovine. Akademik Ganić je izrazio zadovoljstvo što se ipak nakon dužeg perioda odlučilo organizirati okrugli sto na kojem će se podsjetiti na vrijeme kada su učinjeni veliki napori kako bi se omogućile pretpostavke da Brčko postane uspješan model građanske Bosne i Hercegovine.

“U narednom periodu treba nastojati da uspješni privrednici, umjetnici i univerzitetski profesori svojim ulaganjem i prisustvom jačaju i dalje građanski koncept funkcionisanja života i rada u Distriktu. Također, naglasak treba biti na većem angažovanju entiteta, državnih vlasti i ostalih struktura kantona i općina u selekciji novih razvojnih projekata koji će zaposliti mlade i stvarati ambijent za povratak Brčaka iz dijaspore. Bosanskohercegovačka diplomatija bi sa svoje strane trebala učiniti sve da usmjerava strane investicije i posjete iz EU i drugih prijateljskih zemalja u Brčko distrikt Bosne i Hercegovine”, kazao je akademik Ganić.

Prof.dr. Šaćir Filandra je u svojstvu izaslanika predsjednika „Preporoda“ u Bosni i Hercegovini prof.dr. Sanjina Kodrića izrazio zadovoljstvo činjenicom da se u organizaciji brčanskog „Preporoda“ okupio značajan broj uglednih pojedinaca i predstavnika institucija u namjeri da razgovaraju o procesima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

“Primijetan  je zastoj u reformama i razvoju Brčkog što je posljedica, između ostalog, i  činjenice da Brčko već dugo nije u političkom i medijskom fokusu elita u Sarajevu”, istakao je profesor Filandra.

Na okruglom stolu „Brčko distrikt BiH 20 godina poslije“  su prisustvovali i prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Sulejman Garib, ministar u Vladi Federacije iz doba arbitraže za Brčko, Sead Rešidbegović, ministar u Vladi TK, dr. Šefko Sulejmanović, izaslanik muftije tuzlanskog, nekadašnji načelnik općine Srebrenik Mehmed Bajrektarević, premijer Vlade TK u vrijeme arbitraže za Brčko Hazim Vikalo, načelnik Općine Lukavac Edin Delić, te brojni Brčaci koji su ostvarili uspješne karijere u naučnom, javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine. Skupu su prisustvovali i predstavnici islamske zajednice, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta BiH, predstavnici političkih stranaka, boračkih udruženja i udruženja građana, te Brčaci koji su u proteklim godinama dali svoj doprinos izgradnji civilnog života kako na brčanskoj slobodnoj teritoriji za vrijeme agresije, tako i u godinama nakon povratka u Brčko.

/FENA/

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

PREKO 1.250 NOVOZARAŽENIH OSOBA U POSLJEDNJA 24 SATA U BIH

U Bosni i Hercegovini su potvrđen je još 1.251 slučaj zaraze koronavirusom, od 2.694 testirane osobe. Broj novozaraženih u...

Danas je u Brčko distriktu registrovano 14 novih slučajeva zaraze virusom korona

Presjek stanja za 24.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana, broj lica koji se nalazi pod zdravstvenim nadzorom...

DNEVNI IZVJEŠTAJ OKC-a

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: redni broj služba vrsta informacije broj intervencija   1. Profesionalna vatrogasna jedinica 123 požari 0 tehničke...

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE

S ciljem preventivnog djelovanja, a u skladu s odredbom člana 6. Zakona o inspekcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne...

Ugrađen prvi bajpas sa uzgojenim ćelijama

Na bečkoj klinici Floridsdorf je pacijentu sa dijagnozom periferne arterijske bolesti ugrađena prijemosnica na nozi, obložena endotelskim ćelijama iz njegovog tkiva kako bi se smanjio rizik...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -