Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Na biračkom spisku ugledala ime i prezime rahmetli nane

Provjeravajući podatke o registraciji za predstojeće lokalne izbore, Rusejla Halilović iz Kladnja šokirala se kada je među biračima ugledala ime i prezime svoje rahmetli nane. Naime, njena nana Dila Arnautović na bolji svijet je preselila 2011. godine, ali se njeno ime nalazi na biračkom spisku.

Halilović: Traži pojašnjenje od CIK-a

Halilović: Traži pojašnjenje od CIK-aFOTO: AVAZ

– Ona je pod rednim brojem 41. na biračkom mjestu 098A018 Kladanj Čaršija. Očito se ovako krade na izborima i ovako se ažurira evidencija o biračima – govori Halilović.

Obratila se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), a službenik s kojim je razgovarala telefonskim putem rekao joj je da pošalje e-mail.

– Napisala sam ono što mislim, a to je da CIK mora imati savršenu komunikaciju s matičnim uredima u svim općinama i gradovima, jer da je tako, ne bi se devet godina zloupotrebljavalo ime moje rahmetli nane. Pitala sam ih koja je politička opcija uzimala njen glas. Obavijestila sam ih i da će tužba protiv CIK-a otići i na adresu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu – istakao je Halilović.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar za „Avaz“ je kazao da su privremeni birački spiskovi bili izloženi do 17. avgusta.

Bakalar: Zatamniti rubriku za potpis

Bakalar: Zatamniti rubriku za potpisFOTO: ARHIV

– Upravo iz tog razloga smo i pozvali građane da izvrše uvid u spiskove. CIKBiH jeste zadužen za integritet centralnog biračkog popisa, ali u tom postupku ima više uključenih institucija. Prije svega, to su općinske izborne komisije i centri za birački spisak – pojasnio je Bakalar.

Dodao je da su centri za birački spisak zaduženi da sarađuju s matičnim uredima, lokalnim MUP-ovim i građanima.

Vodič za prijavu

– Pozivamo građane da nam prijavljuju ove probleme, a na svojoj internet-stranici objavili smo i vodič za prijavu. Poseban problem je veliki broj umrlih koji su prijavljeni za glasanje putem pošte – naglasio je Bakalar.

Prema njegovim riječima, svi podaci bit će dostavljeni Tužilaštvu BiH kako bi se utvrdilo koje se osobe prijavljuju da glasaju uime mrtvih.

– Obratit ćemo se s još jednom urgencijom prema centrima za izborni spisak kako bi uradili još jedan presjek centralnog spiska, i to do 1. oktobra. Osobe koje detektiramo bit će na spisku označene zvjezdicom, a tražimo mogućnost da se zatamni rubrika za potpis – zaključio je Bakalar.

Avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti