Utorak, 20 Oktobra, 2020
No menu items!

Na biračkom spisku ugledala ime i prezime rahmetli nane

Provjeravajući podatke o registraciji za predstojeće lokalne izbore, Rusejla Halilović iz Kladnja šokirala se kada je među biračima ugledala ime i prezime svoje rahmetli nane. Naime, njena nana Dila Arnautović na bolji svijet je preselila 2011. godine, ali se njeno ime nalazi na biračkom spisku.

Halilović: Traži pojašnjenje od CIK-a

Halilović: Traži pojašnjenje od CIK-aFOTO: AVAZ

– Ona je pod rednim brojem 41. na biračkom mjestu 098A018 Kladanj Čaršija. Očito se ovako krade na izborima i ovako se ažurira evidencija o biračima – govori Halilović.

Obratila se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), a službenik s kojim je razgovarala telefonskim putem rekao joj je da pošalje e-mail.

– Napisala sam ono što mislim, a to je da CIK mora imati savršenu komunikaciju s matičnim uredima u svim općinama i gradovima, jer da je tako, ne bi se devet godina zloupotrebljavalo ime moje rahmetli nane. Pitala sam ih koja je politička opcija uzimala njen glas. Obavijestila sam ih i da će tužba protiv CIK-a otići i na adresu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu – istakao je Halilović.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar za „Avaz“ je kazao da su privremeni birački spiskovi bili izloženi do 17. avgusta.

Bakalar: Zatamniti rubriku za potpis

Bakalar: Zatamniti rubriku za potpisFOTO: ARHIV

– Upravo iz tog razloga smo i pozvali građane da izvrše uvid u spiskove. CIKBiH jeste zadužen za integritet centralnog biračkog popisa, ali u tom postupku ima više uključenih institucija. Prije svega, to su općinske izborne komisije i centri za birački spisak – pojasnio je Bakalar.

Dodao je da su centri za birački spisak zaduženi da sarađuju s matičnim uredima, lokalnim MUP-ovim i građanima.

Vodič za prijavu

– Pozivamo građane da nam prijavljuju ove probleme, a na svojoj internet-stranici objavili smo i vodič za prijavu. Poseban problem je veliki broj umrlih koji su prijavljeni za glasanje putem pošte – naglasio je Bakalar.

Prema njegovim riječima, svi podaci bit će dostavljeni Tužilaštvu BiH kako bi se utvrdilo koje se osobe prijavljuju da glasaju uime mrtvih.

– Obratit ćemo se s još jednom urgencijom prema centrima za izborni spisak kako bi uradili još jedan presjek centralnog spiska, i to do 1. oktobra. Osobe koje detektiramo bit će na spisku označene zvjezdicom, a tražimo mogućnost da se zatamni rubrika za potpis – zaključio je Bakalar.

Avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Obavještenje Inspektorata Brčko distrikta

S ciljem preventivnog djelovanja, a u skladu s odredbom člana 6. Zakona o inspekcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine...

DVIJE UBJEDLJIVE POBJEDE KADETKINJA KK LAVOVI NA STARTU ŽENSKE OMLADINSKE LIGE BOSNE I HERCEGOVINE

Proteklog vikenda u Univerzitetskoj dvorani u Tuzli održan je prvi turnir ovosezonskog izdanja Ženske omladinske lige Bosne i Hercegovine u konkurenciji kadetkinja. Košarkašice KK...

Određen pritvor još dvojici zastupnika u Skupštini Distrikta

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor još dvojici zastupnika u Skupštini Distrikta, koji su osumnjičeni da...

Brčanska Policija obilježila Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

Povodom obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se u svijetu obilježava 18. listopada, danas je na Trgu mladih u Brčkom postavljen štand...

Tanja Karać prvakinja države u konkurenciji juniorki

Na prvenstvu Bosne i Hercegovine u Taekwondou koje je održano u Zenici 18.10.2020.godine Taekwondo klub "Goku" Brčko nastupio je sa 5 takmičara. Prvakinja države u...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -