Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Marković: Očekujemo isplatu jednokratnih naknada zdravstvenim radnicima

Branislav Marković, poslanik u Skupštini BD izjavio je danas, da je Skupština usvojila, prije skoro dva mjeseca, Zaključak kojim se zadužuje Upravni odbor i menadzment JZU Zdravstvenog centra Brčko distrikta da pripreme Odluku za isplatu jednokratnih naknada za sve zaposlene radnike koji su direktno uključeni u borbu protiv virusa korona.

„Za sutrašnje skupštinsko zasjedanje PDP je tražio informaciju o realizaciji Zaključka Skupštine za koju su zaduženi od menadzment JZU i Upravni odbor“,  rekao je Branislav Marković, poslanik u Skupštini BD.

„To je mali dio zahvalnosti prema zdravstvenim radnicima, te će Partija demokratskog progresa nastaviti podržavati i boriti se za stimulisanje rada zdravstvenih radnika, koji savjesno i odgovorno obavljaju svoje poslove“, istakao je Marković.

Govoreći o stanju u cjelokupnom zdravstvenom sistemu, Marković je napomenuo da je potrebno uvesti mjere za unapređenje i racionalizaciju rada zdravstvenog centra, uz smanjenje nepotrebnih troškova i povećanje kvaliteta pruženih zdravstvenih usluga.

„Bolja organizacija rada za brže i kvalitetnije zdravstvene usluge, te uvođenje preventivnih Programa, recimo Plan za borbu protiv malignih bolesti, koji bi doveo do ranog otkrivanja bolesti, boljeg liječenja i samim tim postigli bi cilj – smanjene smrtnosti“, naglasio je poslanik Marković.

Osvrnuvši se na dužinu čekanja pregleda pacijenata Marković je istakao da je na incijativu PDP-a Brčko, Skupština usvojila Deklaraciju o unapređenju informatizacije, te da je potrebno uvesti informatizaciju liste čekanja, tj. informatizaciju cijelog sistema naručivanja, kako bi se stekao uvid i omogućio red na listama čekanja.

„Naša oprema je zastarjela i manjkava i često ne zadovoljava sve potrebe pacijenata, potrebno je ulagati u nove zdravstvene kapacitete i opremu do većeg kvaliteta usluga, zaključio je Branislav Marković, poslanik u Skupštini distrikta.

Marković je posebno naglasio da brčanskom zdravstvu nedostaju kadrovi.

„U ovom trenutku potrebno je hitno raspisati specijalizaciju i stručno usavršavanje kadrova , kako ne bi došli u situaciju deficita ljekara u svim oblastima. Prema procjenama, veliki broj ljekara ide ili je već otišao kako u penziju, tako i van granica BiH, čime se narušava balans i dovodi u pitanje funkcionisanje cjelokupnog zdravstvenog sistema, istakao je Branislav Marković.

„Samo kvalitetan kadar može garantovati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“, zaključio je Marković.

Foto: Otisak

Izvor: Radio Brčko

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti