Svijet 

MMF predviđa recesiju goru nego 2008. godine

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je na telekonferenciji G20 da bi svjetska recesija nakon pandemije koronavirusa mogla biti gora od one koja je uslijedila nakon financijske krize 2008. godine.

Ona je upozorila ministre financija i guvernere središnjih banaka na to da su projekcije svjetskog rasta negativne za 2020. i rekla da treba očekivati recesiju koja će biti najmanje onoliko teška koliko je bila za vrijeme svjetske financijske krize, ili gora.

Vanredni sastanak

– Ali očekujemo oporavak 2021. – naglasila je optimističnije.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i kineski Si Džinping zatražili su održavanje vanrednog sastanka na vrhu G20, objavio je ured francuskog predsjednika.

– Održavanje takvog sastanka bilo bi korisno posebno na sanitarnom planu, uz uključivanje WHO-a kako bismo zajedno radili na lijekovima i cjepivu – kaže se u saopćenju te dodaje da bi samit G20, koji okuplja 20 najmoćnijih svjetskih privrednika, bio koristan i na ekonomskom planu.

Sljedeći redovni samit G20 trebao bi se održati u Rijadu 21. i 22. novembra.

S kineskim je predsjednikom razgovarao i britanski premijer Boris Džonson (Johnson) koji je kazao da su se složili da se kroz G20 podupre globalna ekonomija i osjetljivije zemlje tokom pandemije koronavirusa.

SAD usko sarađuje sa zemljama G20

– Ministri financija i guverneri središnjih banaka 20 najvećih privreda svijeta dogovorili su na telekonferenciji da će koordinirati svoje djelovanje u pogledu sve ozbiljnije pandemije koronavirusa kako bude potrebno – rekao je američki ministar financija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) za Fox News.

Mnućin je rekao da SAD usko sarađuje sa zemljama G20, G7, Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom u vezi krize, prenosi SEEbiz.

Izvor: Avaz.ba

foto: Nova Sloboda

Related posts