Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

COVID-19 UNIŠTAVA EKONOMIJU: UVOZ I IZVOZ ROBE DRASTIČNO PALI

Uvoz i izvoz robe između BiH i Italije, Južne Koreje, Japana i Kine za prva dva mjeseca 2020. godine je opao u odnosu na isti period prošle godine, podaci su to Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Riječ je o periodu od 1. januara do 28. februara, gdje je na tabeli prikazanoj ispod, jasno vidljivo da su i uvoz i izvoz između ovih zemalja značajno opao osim kada je riječ o Kini gdje je izvoz iz BiH u ovu državu porastao za nešto više od 620.000 u količinama, a u novčanoj vrijednosti za više od 745.000 KM.

S obzirom na to da se koronavirus sve više širi i to pogotovo u navedenom periodu i da je upravo u ovim zemljama zabilježen najveći broj slučajeva zaraze, moguće da je i to jedan od razloga što su uvoz i izvoz manji u ovoj u odnosu na 2019. godinu.

Najveća razlika kada je riječ o uvozu robe je između BiH i Italije. Tako je ove godine u našu zemlju uvezena roba u vrijednosti nešto većoj od 236 miliona KM, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 16,6 miliona KM. Ista situacija je i sa izvozom.

Prošle godine je u januaru i februaru iz naše u ovu državu izvezena roba u vrijednosti nešto većoj od 213 miliona KM, dok je ove godine taj iznos manji za 39,4 miliona KM.

I u Južnu Koreju je izvoz iz naše države značajno opao s obzirom na to da je za navedeni period izvezena roba u vrijednosti nešto većoj od 999.000 KM, a ove godine je situacija nešto drugačija te je ta vrijednost opala za skoro 430.000 KM, piše Klix.ba. Uvoz iz Južne Koreje u BiH je također ove godine manji za skoro 2,3 miliona KM.

Kada je riječ o Japanu, iz ove države smo također u prva dva mjeseca prošle godine više uvozili u odnosu na ovu i riječ je vrijednosti nešto većoj od 590.000 KM.

U Japan je BiH od svih zemalja generalno najmanje izvozila, ali se i ove godine taj broj dodatno smanjio za nešto više od 18.000 KM.

Treba istaći da je slična situacija i kod naših zapadnih susjeda. Anketa Hrvatske gospodarske komore (HGK) pokazala je da dvije trećine (66 posto) hrvatskih firmi već osjeća negativne posljedice situacije s koronavirusom na svom poslovanju, a više od polovice njih (53 posto) je izjavilo da im je pao promet.

Izvor: Hayat.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti