Subota, 27 Aprila, 2024
No menu items!

Banjalučani spuštanjem cvijeća u Vrbas odali poštu civilnim žrtvama rata

Spuštanjem cvijeća u Vrbas sa mosta u banjalučkom Gornjem Šeheru danas je odata pošta civilnim žrtvama rata bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost uz poruke “Ne ponovilo se” i “Gradimo mir zajedno”, javlja Anadolu Agency (AA).

Tradicionalno, ovo je prvi od događaja u okviru manifestacije susreti Banjalučana “Vezeni most”, koja se održava po 16. put. Pored mosta u okviru ove manifestacije organizovan je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali pjesnici koji su recitovali svoje stihove kao i hor “Safikada”.

Atif Turčinhodžić, inicijator ovog dešavanja, rekao je da je njegova inicijativa zaživjela uz pomoći članica hora Safikada i mnogih Banjalučana, a da je potrebno nastaviti ovu tradiciju i gajiti sjećanje na sve civilne žrtve rata.

“Jedina moja molba je da se ipak nađe mlađih i omladine da preuzmu ovo od nas i da to dalje živi”, rekao je Turčinhodžić.

Hazim Maglajlić, jedan od organizatora susreta Banjalučana kaže već 16 godina pokušavaju da suživot koji imaju u Banjaluci, da učine bližim, snošljivijim, sa manje tenzija i uzajamni animoziteta.

“Sve naše poruke u ovoj manifestaciji idu ka tome. Imamo problema sa finansijama i teško je to organizovati ako Grad ne daje malo veću podršku”, kazao je on i dodao da je u početku Grad Banjaluka za ovu manifestaciju izdvajao 18 puta više novca nego danas, odnosno da je sve manje razumijevanja.

Rekao je da se kao i prethodnih godina u okviru ove manifestacije i ove godine održava 18 različitih manifestacija, kulturnih, sportskih, rekreativnih, kako bi se Banjalučani upoznavali i prepoznavali na ulici.

“Godine su prošle iza nas, a mi Banjalučani smo stvarno rasuti po cijelom svijetu kao maslačci, ima nas svukuda, a najmanje u Banjaluci, svih vjera i nacija”, kazao je on.

Prema njegovim riječima ove godine neće biti održana tradicionalna tribina “Dijalog za budućnost”, jer u dosadašnjim tribinama nisu učestvovali ljudi kompetentni da nešto obećaju, saslušaju i urade.

“Svi bi željeli da dijaspora nešto doprinese, da mladi dođu, da se investitori pojave, međutim dijaspora voli Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina više ne živi u Banjaluci, to je činjenica i fakat”, rekao je on.

U okviru manifestacije “Vezeni most 2019” koja završava 16. jula organizovan je niz kulturnih i sportskih događaja.

Međunarodni centar za izgradnju povjerenja “Vezeni most” organizovao je izložbu banjalučkih slikara, a svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 21 čas, kada će biti održan svečani “Concert&Recital”.

U sljedećim danima organizovano je i polaganje cvijeća na Spomen – ploču u dvorištu rodne kuće pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić, te muzičko-poetsko veče “Klupa na kraju aleje”. Kada je u pitanju sportski i rekreativni dio programa planirani su turniri malom fudbalu i šahu, kao i rafting i dajak karavani.

Za kraj manifestacije, u utorak planirano je tradicionalno veče sevdaha “Vezeni most”, kao i otvaranje izložbe slika “Stara Bosna -3”.

Izvor: Anadolija

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti