Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Dvorci, avioni, milioni… nisu je promijenili: Evo zašto je Dragana Mirković najveća balkanska zvijezda

 

Dragana Mirković eklatantan je primjer da se skromnost, poštenje, nenametljivost i rad višestruko isplate. Još kao djevojčica, koja je živjela u selu Kasidol, nedaleko od Požarevca, maštala je da nauči engleski jezik i postane tristički vodič, te da tako proputuje svijet. No, kako to u životu obično biva, konci se često pomrse. Sudbina je, u njenom slučaju, htjela da svijet proputuje, ali ne kao diplomirani turistički vodič, već kao najveća balkanska zvijezda.

 

Godine 1984., u njenu kuću su došli čelnici Izdavačke kuće Diskos, izrazivši želju i molbu njenim roditeljima da njihova mlađa kćerka snimi ploču. Draganini roditelji su, nakon kraćeg promišljanja i preispitivanja u vezi s ponudom, pristali. Sve ostalo je povijest!

 

Dragana Mirković sa roditeljima u Požarevcu, na snimanju novogodišnjeg programa DMSAT TV

Godine su prolazile, ploče, a kasnije i albumi su se nizali. Dragana je svakim novim albumom uspijevala da nadmaši prethodni.

Sa bizu 10 miliona prodatih nosača zvuka i slika, najprodavanija je pjevačica na prostoru bivše Jugoslavije i Bugarske. Jedina je pjevačica, pored Lepe Brene,  koja je rasprodala  koncerte na najvećim stadionima u Bugarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini. Jedina je sprska pjevačica koja je održala veliki solistički koncert u Turskoj.

 

Poznata je po inovatnim, visokobudžetnim i jedinstvenim videospotovima i komplikovanim koreografijama.  Igrala je u tri filma, od kojih je najpoznatiji film “Slatko od snova”, u kojem je glumila glavnu ulogu. Vlasnica je Televizije DM SAT, sa sjedištem u Požarevcu.

View this post on Instagram

@viscose_club 👌👋🔊

A post shared by Dragana Mirković (@dragana_mirkovic) on

Najugledniji američki magazin Billboard je objavio tekst u kojem je Dragana Mirković nazvana srpskom Madonnom i Lady Gagom, a često je nazivaju i kraljicom srpske estrade ili lučetom iz Kasidola pa je svoj album iz 2006. godine nazvala Luče moje.

U svojoj višedecenijskoj karijeri je pomijerala granice, pa je tako spot za pjesmu Za mene si ti bio prvi takve vrste na našim prostorima. U vremenu kada je izašao, bio je najveće tehničko-računarsko ostvarenje tog vremena. Koštao je blizu 100. 000 njemačkih maraka.

Link za pjesmu Za mene si ti:

https://youtu.be/ofeQG8R4nmk

Sa spotom za pjesmu Sama je otišla toliko daleko pa ga je snimila u Sahari. Taj spot je i dan-danas neprevaziđen.

Link za pjesmu Sama:

https://youtu.be/RTohrTfy8ls

Od 2010. godine je postala vlasnica dvorca Ebenfurth, koji se nalazi nedaleko od Austrije. Radovi na renoviranju ovoga historijskog zdanja traju punih osam godina, a pjevačica će se uskoro preseliti u njega.

Ona je, zajedno sa svojim suprugom Tonijem Bijelićem, u dvorcu već ugostila neke od najvećih svjetskih zvijezda.

 

https://www.instagram.com/p/Bp9TrqjB25k/?utm_source=ig_web_copy_link

View this post on Instagram

Great and special day 😁 Tonight – party time 🥂

A post shared by Dragana Mirković (@dragana_mirkovic) on

Zbog svoje skromnosti i jednostavnosti, vedrine i staloženosti, omiljena je u društvu, bilo gdje da se pojavi.

Dragana u društvu svjetskog dizajnera Filipa Plajna.

Na svojim koncertima se maksimalno  prepušta publici i daje posljednje atome snage, kako bi svi otišli kući zadovoljni. Sate ne broji, pa se nerijetko dešava da, na molbu publike, pjeva više od 4 sata u kontinuitetu.

Tako je na koncertu u Bugarskoj, nakon višečasovnog nastupa, legla na pod bine i nastavila pjevati prisutnima.

Ona je najnagrađivanija pjevačica na cijelome Balkanu, a u svome domu u Austriji ima posebnu prostoriju u kojoj se nalaze plakete, priznanja, medalje, fotografije kao i mnogobrojni pokloni od publike i obožavalaca.

Priča kao u filmu! U karijeri je ostvarila sve. Popela se do trona, i što je još fascinantnije, zadržala je epitet najveće balkanske zvijezde, što nije nimalo lako trideset i više godina.

Njena karijera nikada nije doživjela diskontinuitet i krizu. Bez ijednog skandala! Pjevala je milionima! Nalazila se u visokom društvu, a uvijek je ostala dosljedna malome čovjeku. Na njenim koncertima se pomijeraju granice i ograde, a često zna ostati i po nekoliko sati, nakon koncerta, kako bi se sa svima fotografisala te kako bi komunicirala sa fanovima.

View this post on Instagram

Dobro vam vece dragi moji! ❤ #draganamirkovic

A post shared by Dragana Mirković (@dragana_mirkovic) on

Ovako bismo mogli unedogled nabrajati uspjehe i kvalitete Dragane Mirković. Zasigurno bi nam trebalo mjesec dana aktivnoga rada, kako bismo sve kvalitete nabrojali. Sizifovski posao! Umjesto toga ćemo konstatovati: Budući da ima dvorac, Dragana Mirković se nalazi upravo tamo gdje je  kraljicama i  mjesto!

Razim Medinić

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti