Svijet 

Pelosi: Trump će 5. februara održati govor o stanju nacije

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prihvatio je poziv predsjedavajuće Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) da 5. februara održi govor o stanju nacije, objavila je Bijela kuća.

“U pismu koje sam vam uputila 23. januara navela sam da bismo trebali raditi zajednički na određivanju obostrano prihvatljivog datuma da vlada ponovo započne s radom kako bi odredila dan vašeg obraćanja o stanju nacije. Usuglasili smo se u našem današnjem razgovoru da taj datum bude 5. februar”, navodi Pelosi u pismu koje je objavio njen ured.

Tramp je prihvatio poziv Pelosi.

“Velika mi je čast da prihvatim vaš poziv. To je velika priča koju tek treba ispričati i veliki su ciljevi koje treba ostvariti”, objavio je Tramp u Tweetu.

Govor o stanju nacije postao je sporna tačka u pregovorima u vezi s deblokiranjem djelimičnog prekida rada savezne vlade, koji je okončan u petak. Pelosi je prvobitno pozvala Trampa 3. januara da održi govor u utorak.

Nakon što je prekid rada savezne vlade trajao veći dio mjeseca, Pelosi je zatražila 16. januara da Tramp odgodi obraćanje o stanju nacije ili da to učini pismenim putem.

Trump je ipak pristao na njen zahtjev da održi govor nakon deblokade rada savezne vlade, prenosi CNN.

 

(Izvor: BHRT / Foto: CNN)

Još vijesti iz ove kategorije