Svijet 

Broj mrtvih u terorističkom napadu na luksuzni hotel u Keniji porastao na 21

Stotine osoba je bilo prisiljeno da bježi iz hotela i poslovnog kompeksa u utorak. Povrijeđeno je 28 osoba, a Crveni križ je saopćio da se 19 osoba vodi kao nestalo. Među gostima hotela koji je svjedočio napadu bio je i jedan bh. državljanin.

Odgovornost za napad preuzela je grupa Al Shabab, a pet napadača je ubijeno.

Dosta ljudi ostalo je zarobljeno u svojim kancelarijama ili kupatilima kada je napad počeo. Proveli su sate skrivajući se. Vojnici su uspjeli izvesti civile na sigurno, a dočekali su ih članovi porodica i prijatelji. Sada počinju ukopavati poginule.

Dvije osobe za koje se vjeruje da su povezane s napadom uhapšene su u srijedu. Al Shabab je objavio izjavu u kojoj navodi kako je napad odgovor na odluku predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Među poginulima u napadu je Amerikanac Jason Spindler. Njegov brat je rekao kako je Spindler preživio teroristički napad 11. septembra 2001. godine u New Yorku. Poginuo je i jedan Britanac.

Napad je počeo oko 15 sati po lokalnom vremenu. Napadači su bacili prvo bombe na vozila, a potom su ušli u lobi i raznijeli se. Oko 23 sata policija je saopćila kako je kompleks osiguran, ali su se sat kasnije čule eksplozije i pucnjevi. Nakon što je sve okončano policajci i vojnici su izbavili na sigurno osobe zarobljene u kancelarijama i drugim prostorijama.

(Izvor: Klix.ba / Foto: AP)

Još vijesti iz ove kategorije