Svijet 

Na Zemlju se vratila astronautkinja koja je najduže boravila u svemiru

Kristina Koh (Christina Koch), NASA-ina astronautkinja, postala je žena koja je izvela najduži pojedinačni svemirski let. Naime, kako javljaju svjetski mediji, Koh se danas spustila na Zemlju, a iza sebe ima 328 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) te je tako prestigla rekord svoje američke sunarodnjakinje Pegi Vitson (Peggy Whitson). Koh se vratila ruskim svemirskim brodom Sojuzom, koji se padobranom spustio u kazahstansku stepu, piše BBC.

Kada je riječ o njenom rekordu, samo 12 dana je kraći od najdužeg američkog boravka u svemiru ikad, koji je postavio Skot Keli (Scott Kelly) ostavši na ISS-u od 2015. do 2016. godine. Njen povratak na Zemlju, oko 9 prema londonskom vremenu, dostignuće je koje će pokušati prestići budući svemirski putnici, prenosi BBC. Vitson i dalje drži rekord u ukupnom vremenu provedenom u svemiru jedne žene, prikupljenom tokom tri svemirska leta od 2002. do 2017. godine.

Učestvovala je u prvoj potpuno ženskoj šetnji svemirom.

– Za mene je to samo čast koju osjećam dok slijedim korake svojih heroja – rekla je Koh novinarima u utorak u izravnom razgovoru videovezom s ISS-a.

Dodala je kako želi nadahnuti sljedeću generaciju istraživača svemira.

– Važno mi je bilo vidjeti ljude u kojima sam vidjela sebe u odrastanju, dok sam zamišljala što bih mogla učiniti sa svojim životom i koji bi mogli biti moji snovi. Biti izvor inspiracije za nekog drugog, velika mi je čast – naglasila je Koh.

Tokom svog gotovo 11-mjesečnog boravka na ISS-u Koh je bila uključena i u još jedno važno ostvarenje u svemirskim letovima. Zajedno sa sunarodnjakinjom Đesikom Meir (Jessicom Meir) sudjelovala je u prvoj potpuno ženskoj šetnji svemirom.

– Kad smo dobile prvi nalog da izađemo iz zračne komore te kad smo konačno izašle, držale smo se za rukohvat i pogledale jedna drugu u oči. Znale smo koliko je poseban taj trenutak bio i to nikad neću zaboraviti – kazala je Koh.

Nakon tog događaja, Koh i Meir još su dvaput zajedno šetale svemirom, 15. i 20. januara ove godine.

Koh kaže kako će joj iz boravka na ISS-u nedostajati samo sloboda koju omogućava mikrogravitacija. U razgovoru s novinarima demonstrirala je to rotiranjem svoga tijela za 180 stepeni.

– Zaista je zabavno biti na mjestu na kojem se možeš kretati uokolo odgurivanjem od poda i stropa kad god želiš – pojasnila je Koh, dodavši da se definitivno raduje što će uskoro biti na istom planetu kao i svi ostali.

Tokom 328-dnevnog boravka na ISS-u, Koh ne samo da je prestigla rekord Pegi Vitson nego i dvojice Rusa Jurija Romanenka i Sergeja Krikaleva, koji su držali peto i šesto mjesto na ljestvici najdužih boravaka u svemiru.

Izvor: Avaz.ba/Index.hr

Još vijesti iz ove kategorije